Del 2023 al 2030

El pla de salut mental de Barcelona buscarà limitar l’ús abusiu del mòbil

Els adolescents passen una mitjana de de vuit hores al dia davant una pantalla, segons l’ajuntament

El pla de salut mental de Barcelona buscarà limitar l’ús abusiu del mòbil

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El nou pla de salut mental de Barcelona 2023-2030 estarà centrat a limitar i prevenir l’ús abusiu de les pantalles. A la capital catalana, un 77% dels adolescents d’entre 13 a 17 anys no tenen cap límit de temps per utilitzar el mòbil, prop d’un 81% assegura que sempre l’utilitza abans d’anar a dormir o més del 39% admet fer un ús compulsiu d’internet o de les xarxes socials, segons l’enquesta Factors de Risc en Estudiants de Secundària (Fresc) de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (Aspb). Els adolescents passen una mitjana de vuit hores al dia davant una pantalla.

«La distracció, la pèrdua de temps, els canvis d’humor sobtats... Aquests són exemples de mal ús de les pantalles», ha dit la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’ajuntament, Gemma Tarafa. El nou pla de salut mental del consistori (Barcelona, en aquest sentit, és pionera a tot Espanya) sumarà 90 accions noves a les 110 ja existents en l’anterior pla. Així, l’ajuntament crearà una comissió de treball interdisciplinari, que estarà formada per institucions, experts en el món digital i també de la comunitat educativa.

Les mesures concretes que formaran aquest pla es desenvoluparan en aquesta comissió, per la qual cosa l’ajuntament no n’ha presentat avui cap en concret. Sí que ha avançat que l’objectiu serà la protecció de la salut mental de nens, adolescents i joves davant l’exposició a l’espai digital, amb l’objectiu de promoure un ús segur i adequat. També s’activarà un programa de primers auxilis per detectar a temps el malestar psicològic i equips de psicòlegs itinerants.

Malgrat que les pantalles ajuden a comunicar-se, jugar o buscar informació, entre altres coses, també tenen aspectes negatius en la població adolescent, com la dependència, l’aïllament o el ciberassetjament. A més, segons l’enquesta Fresc, el 5,9% dels nens i l’1,1% de les nenes acaben desenvolupant un joc patològic. «Cal trobar un consens sobre quin és el temps saludable d’ús de les pantalles», ha dit per la seva banda Àlex Rodríguez, referent de salut mental del Consorci d’Educació de Barcelona.

Reforç i ampliació

El nou pla de salut mental de l’ajuntament també aprofundirà en serveis pioners com el Konsulta’m (un servei de salut mental gratuït per a joves i adolescents i que ha atès 5.200 consultes entre el 2018 i el 2022), el xat de suport emocional per a joves (que ha atès més de 800 converses) i el telèfon de prevenció del suïcidi (que en dos anys i mig ha atès més de 9.300 trucades i ha ajudat a intervenir en 229 temptatives que eren imminents o estaven en curs). Quant al Konsulta’m, el consistori preveu ampliar aquest servei a tots els districtes i a més grans de 22 anys.

Notícies relacionades

Tarafa ha dit que el pla també tindrà «psicòlegs itinerants» per a persones grans que viuen soles i no es poden desplaçar i que a més potenciarà la multiculturalitat perquè la «barrera idiomàtica i cultural» sigui menor. «Aquest pla està enfocat a la prevenció de la salut mental i la detecció precoç dels trastorns mentals i a més implica l’empoderament de la població», ha dit Lluís Lalucat, president de BCN Salut Mental.

Segons l’última enquesta de salut de l’ajuntament, la salut mental dels barcelonins ha empitjorat en els últims anys. Si el 2016, el 19,9% de les dones barcelonines declaraven tenir una mala salut mental, el 2021 era el 31,4%. En el cas dels homes era del 16,5% i del 21,6%, respectivament.