Els efectes de la pandèmia

La salut mental dels barcelonins empitjora, però el 14% dels qui ho necessiten no poden anar al psicòleg

L’Enquesta de Salut de Barcelona 2021, que es realitza cada lustre, en detecta el risc més alt dels últims 40 anys

La salut mental dels barcelonins empitjora, però el 14% dels qui ho necessiten no poden anar al psicòleg

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La salut mental dels barcelonins ha empitjorat en els últims cinc anys, però el 15,2% de les dones que ho necessiten i l’11,7% dels homes que ho necessiten (el 14% entre els dos sexes) no han rebut atenció referent a això per motius econòmics. Això és, perquè no s’ho han pogut pagar. Són xifres de l’Enquesta de Salut de Barcelona 2021, un estudi que l’Agència de Salut Pública de Barcelona (Aspb) realitza cada cinc anys. En aquesta mateixa línia, el treball mostra que el 12,3% de les dones i el 8,1% dels homes que han necessitat atenció bucodental hi han hagut de renunciar també per motius econòmics.

És la vuitena edició d’aquesta enquesta, que ofereix informació rellevant sobre la salut de la població, els hàbits poblacionals, l’ús dels serveis sanitaris o la prevenció, entre altres determinants. Aquesta vegada, el treball de camp es va realitzar entre febrer del 2021 i febrer del 2022, és a dir, en plena pandèmia de covid-19.

Aquest estudi posa de manifest que la prevalença dels problemes de salut mental ha crescut de manera notable en la ciutadania, sobretot en dones i entre els joves de 15 i 44 anys. El 2021, el 31,4% de les dones i el 21,6% dels homes barcelonins presenten mala salut mental (el 2016 els percentatges eren del 19,9% i del 16,5% respectivament). Es tracta del risc més alt que s’ha detectat des que es fa l’enquesta. «La pandèmia ha influït moltíssim en aquests resultats», ha dit la gerent de l’Aspb, Carme Borrell, aquest dimecres en roda de premsa.

Notícies relacionades

Una de les conseqüències més greus dels problemes de salut mental és el suïcidi. I, en aquest sentit, aquesta enquesta torna a ser clara: la ideació de suïcidi almenys una vegada en la vida és del 13% en les dones i del 10,8% en els homes de Barcelona. És la primera vegada que l’ajuntament fa aquesta pregunta, per la qual cosa no es pot comparar amb anys anteriors. El 3,3% de les dones i l’1,9% dels homes l’han intentant alguna vegada.

A més, una altra de les novetats que recull l’enquesta és que el 6,5% dels homes i l’1,7% de les dones han fet un ús problemàtic del joc durant l’últim any, unes xifres que igualment són més altes en el cas de la població jove i entre les classes socials més desfavorides.