Amb suport dels Comuns, el PSC i ERC

Barcelona salva les restriccions a bars i botigues de l’Eixample a canvi de revisar-les d’aquí un any

  • Les forces del govern de Colau aparquen les diferències perquè les limitacions entrin en vigor a canvi d’acceptar la petició dels republicans per avaluar el resultat del pla a Sant Antoni a principis del 2024

Barcelona salva les restriccions a bars i botigues de l’Eixample a canvi de revisar-les d’aquí un any

ZOWY VOETEN

5
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Eixample s’ha deslliurat aquest divendres de viure angoixat fins a l’11 de març. Aquell dia s’aixeca la moratòria que impedeix des de fa gairebé dos anys que s’atorguin més permisos per a negocis d’hostaleria, locals d’oci nocturn i súpers de 24 hores al districte més poblat de Barcelona. El desacord que els dos socis de govern, Barcelona en Comú i el PSC, han protagonitzat en les últimes setmanes havia deixat en l’aire el reglament per posar límit a la proliferació d’establiments abocats al turisme i l’oci, que ja poblen alguns carrers dels barris cèntrics de la ciutat. Si no s’implanta abans de dissipar-se el veto vigent fins al mes que ve, planejava l’amenaça que més vies fossin envaïdes per bars i establiments nocturns sense que existís cap fre i es pertorbés el descans dels veïns i la supervivència del comerç tradicional.

No obstant, els moviments tàctics d’ERC i Junts d’aquesta setmana han encoratjat un punt de trobada perquè les forces del bipartit de l’alcaldessa Ada Colau aparquessin diferències. A petició dels republicans, el protocol serà reexaminat d’aquí un any per si cal introduir-hi canvis. Així, la resolució de les controvèrsies s’ajorna perquè entri en vigor el pla d’usos comercials de l’Eixample que va embarrancar fa una setmana, no sense evidenciar que la confrontació entre comuns i socialistes s’ha aprofundit quan falten menys de quatre mesos per a les eleccions municipals.

Després de diversos dies xocant sobre quins carrers s’havien de cenyir a les restriccions més estrictes, Barcelona en Comú i el PSC han votat junts a favor d’un reglament que no conté cap diferència respecte al que es va retirar divendres passat abans de ser rebutjat. No obstant, incorpora un matís a petició d’ERC, clau per entendre el desenllaç de l’embolic. Els republicans han brindat el seu suport amb la condició que es revisi en un any el resultat de les limitacions al barri de Sant Antoni, on s’han concentrat les divergències entre els integrants del govern municipal.

L’acord creat a contrarellotge abans del ple forçat per Colau aquest divendres no ha evitat que les discrepàncies entre el partit de Colau i el PSC s’hagin entrevist de nou. La tinenta d’alcaldia socialista, Laia Bonet, ha atribuït irresponsabilitat als Comuns per sotmetre a votació la normativa fa una setmana «sense tenir els vots per aprovar-la» i a risc de ser desestimada.

Per la seva banda, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz (Barcelona en Comú), ha afirmat que la seva formació no s’ha rendit perquè «cap carrer, cap racó ni cap cantonada de Sant Antoni quedi desprotegida». La regidora ha rematat donant la «benvinguda» als socialistes perquè «ha tornat al consens», ha dit. ERC ha retret als integrants de l’executiu que fossin «incapaços» de segellar una entesa i Junts ha parlat d’un «govern fracturat i dividit». 

L’abstenció de Junts

A més, Junts s’ha abstingut, a canvi que s’inverteixi en projectes culturals i el teixit comercial de carrers que creu que han deicagut a Sant Antoni, tal com va reclamar aquest dijous. El prec dels postconvergents, acceptat immediatament pels comuns, va permetre assegurar l’aprovació del pla d’usos i que els socialistes s’avinguessin a concedir el seu suport. En canvi, Cs, el PP i Valents s’han oposat a unes condicions que creuen massa uniformes per contenir l’augment de bars i restaurants, botigues d’alimentació amb espai de degustació, locals musicals i comerços d’autoservei i de conveniència que poden obrir a la nit.

Amb el pla d’usos ratificat, l’Eixample es dota d’una norma amb dos barems de limitacions, un de més rigorós que l’altre. El més sever s’estén pels futur eixos verds de la superilla de l’Eixample –als carrers de Consell de Cent, Girona, Rocafort i Comte Borrell–, en carrers ja remodelats per reduir el pas del trànsit –alguns ja amb desenes de restaurants i terrasses, com el carrer Enric Granados i l’avinguda Gaudí– i a tot Sant Antoni. 

En aquests casos, no es permeten més bars, discoteques o ‘badulaques’ si ja n’hi ha cinc en un radi de 50 metres. Si se’ls autoritza a instal·lar-se, els negocis als quals s’aplica el reglament han d’estar separats per 25 metres de distància entre els uns i els altres. A la resta del districte, es tolera un màxim de 20 establiments regulats per la norma a 100 metres al voltant. El criteri és bastant permissiu: per fer-se una idea, cada travessia de Consell de Cent fa poc més de 100 metres d’una cantonada a l’altra i acull entre 20 i 30 locals a les dues voreres. 

El pols per Sant Antoni

Sant Antoni ha sigut el principal motiu pel qual Barcelona en Comú i el PSC s’han embrancat en les últimes setmanes a compte del projecte de restriccions. El barri compta amb un pla comercial propi des del 2018, que posa condicions als mateixos establiments ara regulats a tot el districte. No obstant, els socialistes han afirmat que no tots els carrers de la zona s’han de regular de la mateixa manera. Argumenten que hi ha vies amb baixos tancats. Per contra, els comuns han defensat que les limitacions han de ser uniformes per prevenir que l’acumulació de negocis no es dissemini per més zones de Sant Antoni.

Notícies relacionades

El carrer Sepúlveda ha escenificat la controvèrsia entre els dos socis. Els socialistes han proposat que aquesta via i les seves travessies quedessin al marge de la regulació més dura. Els comuns han rebutjat el suggeriment. Al final, Sepúlveda queda com està, amb un nivell alt de limitacions. Probablement, la discussió es reobrirà quan el reglament s’avaluï una altra vegada a principis del 2024, ja en un nou mandat després dels comicis del 28 de maig. 

Els comuns sí que van cedir acceptant que es distingís entre dos graus de regulació, després d’haver proposat que fos homogènia per a tot l’Eixample. També van transigir excloent els carrers Bailèn, Bruc i Roger de Llúria del sector més protegit, mentre que els socialistes van acceptar que el passeig de Sant Joan es classifiqui entre les vies amb un control estret.