Aprovació aquest divendres

El veto comercial de l’Eixample, salvat ‘in extremis’ amb un doble gir polític

El PSC anuncia el seu vot a favor després que Junts llancés una oferta d’abstenció que obria la porta a una aritmètica inesperada

El veto comercial de l’Eixample, salvat ‘in extremis’ amb un doble gir polític

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Un gir de guió ha precipitat, en només una hora, un desenllaç inesperat per al pla d’usos de l’Eixample. Aquesta restricció als bars i botigues del districte més gran de Barcelona s’aprovarà finalment aquest divendres al matí en un ple extraordinari, després de dues setmanes d’intensa confrontació entre els dos socis de govern, BComú i PSC.

A mitja tarda d’aquest dijous el grup de Junts ha anunciat que oferia una abstenció crucial a l’alcaldessa Ada Colau, que se sumaria a la que havia ofert dos dies abans ERC a canvi d’una revisió del pla d’aquí un any. L’esmena de Junts són dues mesures de transparència i dinamització cultural que no alteren les restriccions del pla, línia vermella per als Comuns. Les abstencions de Junts i la d’ERC, doncs, obrien la porta que els Comuns prescindissin del PSC i salvessin sols el pla del qual teòricament tots dos són coimpulsors.

El PSC, ara a favor

Una temptació que el PSC ha impedit a l’anunciar ràpidament el seu vot favorable al projecte «per responsabilitat», malgrat que no incorpora cap de les correccions que demanaven aquest gener els socialistes. Reclamaven per exemple relaxar les limitacions comercials al barri de Sant Antoni, en especial al carrer Sepúlveda. Finalment no serà així, ja que es mantindrà intacte el pla que té vigent aquest veïnat de la ciutat.

No obstant, la tinenta d’alcaldia Laia Bonet ha avançat en un tuit que recolzarà el pla aquest divendres i ha posat en valor la suavització general de les restriccions que han negociat l’últim any Comuns i PSC. «Gràcies al PSC, el pla que aprovarem serà millor que el de fa un any: respecta el descans dels veïns, protegeix el comerç i regula de forma diferent realitats diferents», ha argumentat.

«Amb aquest acord ens donem un any per assolir nous consensos per a tot l’Eixample», ha afegit, en relació amb la clàusula de revisió d’aquí un any que va introduir ERC aquest dimarts. La possibilitat de reobrir el debat el 2024 ha sigut determinant per salvar el pla, ja que de facto ofereix marge de maniobra a qui guanyi les pròximes eleccions municipals i discrepi del pla aprovat.

Satisfacció de Junts

Notícies relacionades

El regidor Jordi Martí Galbis (Junts) s’ha esplaiat al presentar la seva proposta, conscient que estava canviant per complet l’escenari. «La irresponsabilitat del govern municipal ens ha portat que estiguem en temps de descompte», ha criticat, amb referència a la finalització automàtica de la moratòria vigent el pròxim 13 de març. Si el pla no s’aprovava a temps per a aquesta data, el consistori temia una allau de peticions de llicència que no podria denegar.

L’esmena de Junts consisteix en un doble compromís municipal. D’una banda reservar un pressupost –que no ha quantificat– per a «dinamització cultural i impuls del teixit comercial» a Sant Antoni «perquè hi ha zones i carrers que estan deprimits».  I d’altra banda, crear «un grup de treball que inclogui les principals entitats veïnals, comercials, grups municipals i àrees del consistori implicades» i s’encarregui del seguiment i revisió del pla. «D’aquí 11 mesos», ha advertit Martí.