6 anys

Des d’un col·le amb ràdio fins a cangur gratis: els ‘invents’ del Pla de Barris de Barcelona

El govern d’Ada Colau reivindica amb un llibre les accions més singulars d’aquest programa d’inversió

Des d’un col·le amb ràdio fins a cangur gratis: els ‘invents’ del Pla de Barris de Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona celebra 6 anys de trajectòria amb un llibre panoràmic, que ha presentat en una jornada-col·loqui aquest divendres. Recopila 20 iniciatives singulars que ha impulsat en aquesta segona edició del programa (2021-24) i es publica coincidint amb el final de mandat, tot i que el pla està encara a l’equador de la seva vigència. La iniciativa va néixer el 2017 a imatge i semblança de la desapareguda llei de barris catalana de Pascual Maragall i treballa actualment a 23 dels 73 barris de la ciutat.

Amb la publicació el govern d’Ada Colau reivindica les fites d’un circuit administratiu alternatiu, més lleuger i transversal que la burocràcia convencional, que per tant ofereix una capacitat més gran d’experimentació i participació ciutadana. «L’equip de Foment de Ciutat, el cervell de tota l’operació, ha aconseguit configurar un estil de treball que premia el risc i la innovació», lloa el tinent d’alcaldia Jordi Martí Grau, que no amaga mai l’especial afecte que el té a aquesta política municipal.

La traducció pràctica són invents com el servei municipal de cangur gratis o el bus a demanda, així com altres plans pilot que han aconseguit bona acollida entre els beneficiaris. La cara b, això sí, és la cocció a foc lent que exigeix codissenyar amb els veïns les accions que es realitzen. I que la inversió social, per exemple contractar professionals socials en escoles, requereix que futurs governs mantinguin la inversió perquè arribin els fruits previstos a mitjà i llarg termini.

5 projectes singulars

  • IE Trinitat Nova

Un dels projectes destacats és la creació d’un nou institut escola a Trinitat Nova, on abans hi havia tres escoles d’alta complexitat. Es tracta d’un centre diferent que utilitza les tècniques audiovisuals –té ràdio i plató propis– com a ganxo per retenir alumnat que en altres circumstàncies era molt candidat a l’absentisme o l’abandonament escolar. També utilitza el veí Ateneu de 9 Barris per programar espectacles en horari lectiu. A més té una biblioteca oberta al barri a la tarda i allotja entitats com un cau o diables.

  • Bus a demanda

Torre Baró va servir de primer assaig d’El Meu Bus, un servei de bus a demanda per a barris de muntanya amb poca densitat, on les línies convencionals no podien oferir una freqüència de pas apropiada. «Funciona gairebé com un taxi», presumeix el consistori, que detalla que els temps d’espera han arribat a caure de 40 a 7 minuts i atén 150 persones diàries.

  • Nous lideratges

Una altra acció del Pla de Barris ha sigut un itinerari de formació per a joves amb aptituds per «arribar a ser líders potencials dels seus barris». Destaquen casos com el de Youssef Sultan, que capitanejava una entitat juvenil de Trinitat Vella i avui dirigeix el centre cívic del barri. O la Tania, que també va fer el curs i ara és la gerent de la cooperativa Gregal, responsable d’un menjador social també finançat pel Pla de Barris.

  • Cangur gratis

Notícies relacionades

A remolc del pla de xoc per la covid-19 va néixer un projecte innovador de «canguratge municipal», és a dir, un servei de custòdia de menors gratuït per facilitar la conciliació a famílies precàries. Anomenat oficialment ‘Concilia’, aspira a convertir-se en una prestació ordinària per a tota la ciutat.

  • Marxes exploratòries

Quant a metodologies, també destaca la incorporació d’una fórmula de participació ciutadana peculiar a l’hora de debatre remodelacions de carrers i places. Es tracta de les marxes exploratòries de dones, que conviden veïnes d’aquest barri a recórrer un espai públic per criticar-ne els punts negres des d’una perspectiva de gènere: llocs foscos, insegurs, poc accessibles o hostils per a les activitats quotidianes.