PROGRAMA MUNICIPAL

Barcelona reorienta el Pla de Barris per la crisi del coronavirus

Obre set punts d'informació sobre els ajuts de diferents administracions que estan disponibles

Finança l'obertura d'activitats d'oci a l'agost per a nens i joves de les zona més vulnerables

zentauroepp54208253 bcn200722164959

zentauroepp54208253 bcn200722164959 / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

A imatge i semblança d’un dels projectes que el Govern de Pasqual Maragall va desenvolupar en ciutats de tot Catalunya, la llei de barris, per millorar els que més ho necessitaven, Barcelona ha ressuscitat amb Ada Colau com a alcaldessa el Pla de Barris, en aquest cas, circumscrit als de la capital catalana i amb un període de vigència de quatre anys, del 2017 al 2020, al qual el consistori ha dedicat 150 milions d’euros.

La previsió de l’ajuntament era presentar fa uns mesos les característiques de la segona edició del pla, que s’ha d’iniciar el 2021 i acabar el 2024: un dels trets del programa és no coincidir amb els mandats, que tingui continuïtat entre aquests. Però va arribar la crisi del coronavirus. La pandèmia ho va canviar tot, i va paralitzar moltes coses. I el govern municipal, intentant pal·liar els efectes negatius de la crisi de la Covid-19 va tenir en compte que on la població corria el risc de resultar més castigada per la paralització del món era, per lògica, on vivia la que es troba en les condicions més vulnerables. La mateixa població en què ja es pensava quan es va dissenyar el Pla de Barris.

Punts d’assessorament

Per tot això, ha explicat aquest dimecres el regidor de Presidència, Jordi Martí, es va decidir reorientar part del pla per prendre mesures pensant en aquest col·lectiu. La primera, a principis de juny, va ser obrir dos punts d’assessorament que informen sobre els ajuts existents vinculats amb la crisi sanitària. Al juliol se n’obriran cinc més. 

«La novetat més significativa són aquests punts de recolzament a afectats», ha remarcat Martí. Els que van obrir fa un mes i mig operen a la Zona Nord i a Roquetes-Trinitat Nova. En aquest període, han atès 315 persones, 226 de les quals eren dones i 89, homes. Han rebut més de 3.000 trucades. 

Els punts s’encarreguen que els usuaris coneguin la multiplicitat d’ajuts de diferents administracions que estan disponibles i els ajuden a tramitar sol·licituds. Per exemple, per percebre l’ingrés mínim vital o una ajuda per pagar el lloguer. Amb això resolen la falta d’informació i un segon problema que les entitats socials adverteixen a molts barris: la barrera de la bretxa digital per a moltes persones que no tenen els coneixements tecnològics necessaris per fer consultes i gestions sobre els ajuts.

Les noves oficines

A partir del 27 de juliol, s’obriran cinc punts d’assessorament més, a Trinitat Vella, la Verneda i la Pau, el Besòs i el Maresme, la Marina i el Raval. I de les set oficines, al setembre, cinc (Raval, el Besòs i el Maresme, Trinitat Vella, Zona Nord i Roquetes-Trinitat Nova) incorporaran altres prestacions, com la d’un recolzament emocional que es considera necessari després de mesos d’una gran dificultat.

Notícies relacionades

Per contribuir al foment de la tecnologia, una altra de les actuacions extraordinàries ha sigut millorar el wifi d’alguns equipaments públics per facilitar el seu ús ciutadà. Es tracta dels casals de barri de Vallbona i Torre Baró; el casal per a gent gran de Ciutat Meridiana; l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana i les biblioteques de la Zona Nord.

Oci als barris 

Una altra pota de la reorientació del Pla de Barris en temps de la Covid-19 ha sigut l’aposta per activitats d’oci estiuenc a l’agost. L’obertura de casals resulta especialment clau per a algunes famílies que aquest any no tenen vacances. És, segons Martí, l’apartat que més recursos ha rebut del Pla de Barris, 1,3 milions d’euros. S’ofereixen vuit casals, que sumen 690 places addicionals a les ja previstes, sufragades en la seva totalitat pel pla. També s’obren durant el mes d’agost vuit biblioteques en diversos barris, en què el programa està vigent i s’organitzen activitats d’oci en l’espai públic durant juliol i agost.