Nou equipament

Els promotors de l’Hermitage canvien Barcelona per l’Hospitalet amb un projecte per a 50 anys

  • Després de la guerra d’Ucraïna, la iniciativa descarta qualsevol acord amb el museu rus per centrar-se en un espai «d’art físic i digital multidisciplinari» a l’antiga fàbrica Godó i Trias

  • El centre, amb vocació internacional, portarà per nom The Factory Museum i aspira a una cessió de cinc dècades de l’immoble protegit de titularitat pública 

Els promotors de l’Hermitage canvien Barcelona per l’Hospitalet amb un projecte per a 50 anys

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De Barcelona a l’Hospitalet de Llobregat. Aquest ha sigut el recorregut realitzat per Varia Investment Cultural, els promotors de la ja descartada franquícia de l’Hermitage a la Nova Bocana del port de Barcelona, i ara amb una nova iniciativa sobre la taula al consistori de l’Hospitalet de Llobregat. Concretament, aquest dijous la junta de govern del municipi ha aprovat publicitar i obrir un termini de 20 dies d’al·legacions del projecte presentat el mes de juliol passat pel grup inversor. El que pretén el promotor és la cessió per 50 anys de l’ocupació de l’antiga fàbrica tèxtil Godó i Trias, de titularitat municipal i amb protecció patrimonial, per desenvolupar The Factory Museum.

Inversió de 50 milions

Amb el nom warholià, el grup planteja «un museu d’art físic i digital multidisciplinari que acollirà exposicions immersives històriques i contemporànies, a més d’un centre d’investigació i espais destinats a artistes», afirmen. El projecte es planteja amb fases, una primera amb la rehabilitació i l’ús de l’espai patrimonial, i una altra de més ambiciosa a mig o llarg termini que contempla la construcció d’un nou edifici als terrenys adjacents i qualificats per a ús cultural, a més de la participació de tercers actors. La resta de detalls estan per concretar a l’espera que el projecte sigui acceptat. Tot i que fonts dels promotors sí que confirmen que suposaria «una inversió privada en un edifici públic de més de 50 milions d’euros».  

Edifici patrimonial

D’entrada, ha sigut ben rebut pel consistori de l’Hospitalet, no en va, la iniciativa ajudaria a significar la ciutat com a pol de les arts i reforçaria el districte cultural, a més del districte econòmic (l’antiga fàbrica és al costat de la plaça d’Europa); una cosa que no passa desapercebuda pels inversors que defensen el projecte com una «proposta cultural educativa» que busca actuar com a «nou eix vertebrador dins de l’Hospitalet que uniria l’àrea històrica amb la part més moderna» en una zona de «gran afluència de públic» al costat de la Fira de Barcelona i la Ciutat de la Justícia.

Tampoc menyspreen en el municipi que la proposta suposaria la rehabilitació d’un edifici patrimonial que explica la memòria industrial de la ciutat i l’obertura a la ciutadania d’un espai ara en desús. I que la restauració significaria, a més, tenir un ‘pritzker’ a l’Hospitalet, ja que la proposta per recuperar l’antiga fàbrica anirà, en cas de produir-se, a càrrec de RCR Arquitectes, l’estudi guanyador del conegut com a nobel de l’arquitectura el 2017. Però el que toca és seguir el procés jurídic pertinent i donar l’opció a presentar altres projectes en cas que n’hi hagués. També està el tema no menor de donar per definitivament liquidat el conveni que l’Ajuntament de l’Hospitalet va firmar amb uns inversors xinesos per crear un centre de medicina tradicional del país asiàtic a la fàbrica Godó i Trias que no ha prosperat.

Lògica metropolitana

Notícies relacionades

El viatge del projecte de Barcelona a l’Hospitalet deu gran part a l’afany del grup municipal del PSC a la capital catalana per consolidar la iniciativa de l’Hermitage: «Sempre vam defensar la necessitat d’arribar a un acord per donar cabuda a un espai cultural d’inversió privada», argumenta Xavier Marcé, regidor de Turisme i Indústries Creatives. Amb la judicialització del procés –els recursos entre les parts implicades, també el port, estan ja presentats amb una reclamació patrimonial al consistori de 141 milions en curs– i altres ciutats com Màlaga i Madrid postulant-se per acollir el projecte, els socialistes van posar sobre la taula dels promotors l’opció de l’Hospitalet: «Una idea que funciona amb la lògica mentropolitana, que reforça l’espai de la Fira i el districte cultural de l’Hospitalet en una ubicació que és clarament barcelonina», segons el parer del regidor. 

L’espai va agradar per la seva concepció i situació, i es van obrir les converses amb el consistori de Núria Marín. Al principi, l’aposta per l’Hermitage continuava en marxa, però la guerra d’Ucraïna va obligar a deixar de banda la pinacoteca russa i replantejar totalment el projecte finalment presentat, que no té res a veure amb el museu de Sant Petersburg. I que sembla agradar tant a la segona com a la primera ciutat catalana: «És una bona notícia que la inversió es quedi a la Barcelona metropolitana. De fet, des del PSC hem treballat perquè la iniciativa no marxés a altres ciutats de la resta de l’Estat. L’Hospitalet forma part de la realitat metropolitana de Barcelona i això ens ha de permetre vincular el districte cultural de l’Hospitalet amb la potència cultural de Barcelona», assegura Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde de Barcelona.