El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

INVERSIÓ DE 80 MILIONS D'EUROS

L'Hospitalet serà l'epicentre europeu de la medicina tradicional xinesa

Acollirà un centre universitari el 2020, que vol complementar la sanitat occidental

La instal·lació és fruit d'un acord entre l'ajuntament de la ciutat, el de Pequín i la Generalitat

zentauroepp38403340 gra621  l hospitalet de llobregat  barcelona   12 05 2017   170514184603

zentauroepp38403340 gra621 l hospitalet de llobregat barcelona 12 05 2017 170514184603 / QUIQUE GARCIA

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

La ciutat de l’Hospitalet serà bressol, epicentre i dinamitzador de la medicina tradicional xinesa (MTC) a Europa. Obrirà el 2020 un centre en què la medicina xinesa i occidental dialogaran i intercanviaran procediments, segons l’acord firmat ahir pels ajuntaments de Pequín i l’Hospitalet i la Generalitat a la Xina. A l’acte, en el marc de la presentació de la Nova Ruta de la Seda, hi van assistir entre altres, l’alcaldessa, Nuria Marín, el secretari d’Universitats de la Generalitat, Arcadi Navarro, i Wang Guoqiang, viceministre de la Comissió de Salut Nacional. Aquest va revelar que el centre ha sigut reconegut com a projecte d’interès nacional.

    

La iniciativa, en què la Xina invertirà 80 milions d’euros, està encara en fase de definició. Està previst que en l’antiga fàbrica modernista de Godó i Trias s’ajuntin unes 200 persones per a tasques de formació, assistència mèdica i investigació. Professionals acreditats xinesos ensenyaran a col·legues occidentals i estudiants els secrets de tècniques mil·lenàries en un marc legal que asseguri la qualitat. El pla xinès és que la seva medicina deixi de ser desconeguda a Europa i la demanda augmenti amb el centre de l’Hospitalet.

    

MÉS OPCIONS

 «És una filosofia d’unió, de pau i de sumar. No pretenen suplantar la medicina occidental sinó complementar-la a través del diàleg, fet que redundarà en benefici del ciutadà perquè disposarà de més opcions», va comentar Marín.

    

El pla va néixer tres anys enrere quan una delegació de representants xinesos va venir a Barcelona a discutir sobre el centre. La Generalitat va oferir l’opció de l’Hospitalet i després de cinc mesos de visites es va elegir la seu. El nou centre integrarà el hub biomèdic de la Gran Via, que ja compta amb els hospitals de Bellvitge i Duran i Reynalds o l’Institut d’Oncologia. L’estratègica ubicació pròxima a l’aeroport, el parc agrari on podrien cultivar-se les plantes requerides i l’espai empresarial també van comptar en l’elecció xinesa, segons Marín.

    

La medicina tradicional xinesa va ser finalment reconeguda amb el Nobel que va rebre dos anys enrere Tu Youyou, primer nacional a rebre’l. La seva artemisinina, aconseguida després de la pacient provatura de 2.000 velles receptes, és encara la principal arma contra la malària al món. 

Notícies relacionades

    

El Nobel va generar un debat al país sobre la seva medicina, que durant alguns períodes de la història va ser criticada per acientífica. Mao la va exalçar com un tresor nacional que havia de preservar-se però també modernitzar-se. La Xina compta avui amb 1,1 milions de doctors en medicina occidental i menys de 190.000 de la tradicional. Només uns 2.900 hospitals dels 23.000 del país estan especialitzats en la seva medicina autòctona. Molts doctors de medicina tradicional no aprenen en col·legis o universitats reglades sinó del seu mestre, fet que dificulta la fixació d’uns paràmetres mínims. Mesos enrere es va aprovar la primera llei per regular la MTC.