Nova norma

Barcelona aprova per decret limitar els grups turístics a Ciutat Vella, amb multes de 1.500 a 3.000 euros

  • El consistori eleva així a obligació l’acord de bones pràctiques tancat fa dos dies amb entitats de guies de la ciutat

Barcelona aprova per decret limitar els grups turístics a Ciutat Vella, amb multes de 1.500 a 3.000 euros

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dijous un decret que limita la composició dels grups turístics que visitin Ciutat Vella a 15 persones més el guia, i ha elevat, per tant, l’acord de bones pràctiques que va tancar aquesta setmana amb les dues principals entitats del sector a una obligació amb multes associades.

El pacte amb l’Associació de Guies Habilitats per la Generalitat de Catalunya per un Turisme Responsable i de Qualitat (AGUICAT) i l’Associació Professional de Guies de Turisme de Catalunya (APIT) preveu la limitació dels grups a 15 turistes a Ciutat Vella i a 30 a la resta de la ciutat. Per ara només Ciutat Vella tindrà a més una normativa concreta.

La norma

Segons ha remarcat el regidor del districte, Jordi Rabassa, el decret inclou l’aforament màxim de grups en alguns punts de l’espai, que ja es va donar a conèixer a l’anunciar el pacte de bones pràctiques amb les associacions de guies, així com la previsió que se sancioni amb una multa de 1.500 euros qui incompleixi el decret. En cas de reincidència, la multa pot ser de 3.000 euros.

Són sancions que poden rebre els grups amb guia oficial i els que no el porten, els anomenats ‘free tours’, que funcionen de manera alegal, no il·legal. Les sancions anunciades s’imposaran per estar fent una activitat sense llicència en l’espai públic, supòsit que recull l’ordenança de les vies i els espais públics.

Sorprèn una mica que el decret arribi tan sols 48 hores després que el consistori expliqués que no havia trobat encara la manera legal de blindar la proposta. El text entra ara en un període d’exposició pública d’un mes en què es poden presentar al·legacions. Passat aquell període, entrarà en vigor. És a dir, a finals de juliol.

Sentit únic

El decret també estableix un sentit d’únic de circulació dels grups, que hauran de circular sense parades o fer-les molt breus, en alguns espais. Una cosa plantejada per «donar prioritat» als usos veïnals, ha afirmat Rabassa.

Notícies relacionades

Els punts en els quals s’exigirà aquest sentit únic, que solen patir aglomeracions que es volen evitar, són els següents: l’accés a la plaça de Sant Felip Neri del carrer de Montjuïc del Bisbe i la sortida pel carrer de Sant Felip Neri; el carrer de Salomó ben Adret, en sentit mar; el carrer de Sant Honorat, en sentit muntanya; el carrer del Bisbe, en sentit mar, el carrer de Paradís, en sentit mar; el carrer Marlet, en sentit Besòs; el carrer del Call, en sentit Llobregat; la plaça d’Isidre Nonell, a la qual s’haurà d’entrar per la plaça del 8 de març; l’accés a la zona per encotxar i desencotxar del passeig de Colom: pujarà per Regomir i baixarà pel carrer dels Lledó.

La limitació de grups queda fixada també en les parts de Ciutat Vella en les quals solen acumular-se en excés. Entre altres exemples, a la plaça de Sant Jaume hi podrà haver vuit grups com a màxim, igual com a la plaça Reial; a la del Rei, cinc; al Fossar de les Moreres, tres.  Rabassa ha assegurat que el decret suposa «un pas més en la governança del turisme al districte central de la ciutat, el que té més afluència de visitants».