Equipament polèmic
Les famílies del Mas Casanovas de Barcelona denuncien la instal·lació d’un alberg per a toxicòmans davant l’escola
Reclamen a l’ajuntament que reubiqui l’equipament i recorden que aquesta escola és un centre d’alta complexitat
El consistori llança un missatge de calma i defensa que el servei ha funcionat bé al seu emplaçament provisional de les Corts

Les famílies de l’escola Mas Casanovas, situada al Baix Guinardó de Barcelona, són en peu de guerra per la instal·lació d’un alberg per a persones sense llar amb addiccions davant l’escola, un centre d’alta complexitat que acull alumnes d’infantil i primària. La intenció de l’Ajuntament de Barcelona és situar l’alberg a l'Hotel Aristol. Les famílies ho consideren un «greu error» i demanen que es reubiqui. Esgrimeixen que l’equipament social estarà a tot just 15 metres de la porta de l’escola. La propietat de l'edifici que acull l'hotel, per la seva banda, ha assegurat a EL PERIÓDICO que no té ni constància ni cap acord amb cap administració o entitat. Ha aclarit que l'establiment està tancat en el marc de la pandèmia però té activa la llicència hotelera.
L’alberg va obrir fa un any i mig, en plena pandèmia, en un local provisional, cedit per la Fundació Pere Tarrés, al barri de les Corts. Fonts municipals expliquen a EL PERIÓDICO que aquest servei, pioner a Barcelona, ha funcionat sense conflictes i amb molt bons resultats de salut per als usuaris. La intenció, apunten, és que continuï funcionant així a la nova ubicació. «A les Corts no hi ha hagut cap augment d’incivisme, ni de robatoris ni de brutícia relacionats amb l’alberg», afirmen. El trasllat a l’edifici de l’Hotel Aristol, amb capacitat per a 50 persones, «no es farà aquest mes de gener», asseguren des de l’ajuntament. «Abans volem mantenir més reunions amb les famílies i veïns per explicar-ho tot bé», remarquen.
Centre d’alta complexitat
Mares i pares volen deixar clar que no s’oposen que l’alberg s’instal·li al Guinardó, però qüestionen que la ubicació idònia sigui davant l’escola. L’escola Mas Casanova és un centre educatiu d’alta complexitat, això significa que acull alumnes amb dificultats, necessitats especials i en situació de vulnerabilitat. És l’única escola del barri que compta amb SIEI (servei de recolzament intensiu a l’escolarització inclusiva), forma part del Projecte Magnet degut precisament a les seves característiques complexes i participa en els programes Protegim les Escoles i Entorns Escolars. Les famílies remarquen aquesta casuística per rebutjar que a la porta de l’escola els nens es vegin exposats a la realitat de persones amb addiccions. «A la nostra escola estan escolaritzats menors que provenen de situacions molt difícils. Necessiten molta tranquil·litat i suport», argumenten.
La portaveu de l’Associació de Famílies (AFA), Vanesa Gasull, denuncia que «no s’ha elaborat un pla de prevenció enfocat a la infància» malgrat que l’escola forma part de l’entorn estret de l’alberg i «tampoc hi ha una valoració de riscos per a la infància».
Missatge de calma
En el consistori entenen la preocupació de les famílies, però llancen un missatge de tranquil·litat. «No hi haurà problemes», han assenyalat les fonts, que apunten que la majoria d’allotjats a l’alberg tenen problemes relacionats amb l’alcohol. Sobre la ubicació d’aquest equipament, afirmen que «s’ha realitzat un informe tècnic previ. S’ha avaluat i s’ha considerat que és l’emplaçament més adequat».
Notícies relacionadesLes famílies lamenten la manera en què s’han assabentat dels plans del consistori. «Ens n’hem assabentat per casualitat», denuncia Gasull. Arran d’això, el 21 de desembre van mantenir una reunió amb responsables. «Ens van dir que no ens informarien fins aquest mes de gener, quan ja s’hagués firmat la licitació del concurs». L’AFA també veu possibles irregularitats per part de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) en el procés d’adjudicació del contracte públic, de 2,5 milions d’euros, a l’Associació Benestar i Desenvolupament, entitat que gestiona l’alberg de les Corts i passarà a gestionar el de l’Aristol.
Gasull explica que van tenir coneixement de la instal·lació de l’alberg no per vies oficials, sinó «per casualitat». «A la reunió, els càrrecs dels organismes competents ens van dir que un any abans es va informar l’empresa guanyadora de les condicions concretes del contracte públic. L’única empresa que es va presentar al concurs va ser l’empresa informada, l’Associació Benestar i Desenvolupament», afegeix. Les famílies reclamen una investigació sobre com s’ha realitzat el concurs públic i la licitació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Xarxes El nen de "la tranquil·litat" a les piscines de Terol parla 13 anys després: "Un dia vaig arribar amb el pit enfonsat i un ull morat a casa"
- Medi ambient Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- El tauler geopolític La UE i la Xina tornen a les tensions per les diferències sobre el comerç i Ucraïna
- Insectes El millor truc per fer fora els peixets d’argent de casa nostra
- Rellotge biològic masculí La ciència confirma que l’edat del pare és clau en el desenvolupament del fetus i la salut del nadó
- De l’oblit al culte: aquests videojocs van ser un fracàs, però avui marquen tendència
- L’inici de la ronda francesa El Tour s’estrena amb un esprint i molts candidats al groc
- Esther, la ‘pencaire’ que lidera Espanya