Comiat del 2021

Guàrdia Urbana i Mossos es desplegaran contra les festes il·legals de la nit de Cap d’Any a Barcelona

Combatran el ‘botellon’ i l’incompliment del toc de queda

Guàrdia Urbana i Mossos es desplegaran contra les festes il·legals de la nit de Cap d’Any a Barcelona

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts

El toc de queda ha fet variar tot l’operatiu previst inicialment per l’Ajuntament de Barcelona per a la nit de Cap d’Any. Sense campanades ni celebració popular a l’avinguda de Maria Cristina i sense oci nocturn, la prioritat serà el control de possibles festes il·legals a l’espai públic o en interiors, on no es poden reunir més de 10 persones. La Guàrdia Urbana implantarà dispositius per garantir que la ciutadania no sigui al carrer després de la una de la matinada i per vetllar pel civisme i la seguretat, informen fonts municipals.

Les diverses patronals de l’oci han alertat de la previsible proliferació de ‘botellons’ i festes il·legals que tindrà lloc aquesta nit, a l’estar prohibida l’activitat de l’oci nocturn.

Amb el repte d’un nou final d’any amb restriccions, la policia municipal reforçarà la seva presència als espais públics «fent funcions de proximitat i prevenció, per fer complir les mesures de seguretat sanitària, especialment a partir de les 1.00 hores amb l’inici del toc de queda», ha precisat el consistori. L’ajuntament ja va reforçar un 15% els operatius des de l’inici de la campanya nadalenca.

La Guàrdia Urbana reforçarà el dispositiu específic pel control de festes il·legals, que inclou el monitoratge de les xarxes socials per detectar-hi possibles convocatòries. En domicilis particulars s’atendran les queixes veïnals davant festes que generin molèsties i superin el límit de 10 persones reunides. Un altre focus d’atenció seran els establiments de convivència, perquè compleixin la normativa de tancament i horari legal de venda d’alcohol.

Places i platges

Els agents prioritzaran la vigilància i el control de carrers i platges amb un reforç del servei en horari nocturn, coordinat amb els Mossos d’Esquadra, que ahir ja van informar de la seva operativa. Com sempre, es farà especial atenció a les anomenades ‘zones calentes’, com el centre de la ciutat, el litoral i diverses places.

Segons emfatitza l’ajuntament, el dispositiu té l’objectiu de vetllar pel «compliment de les mesures adoptades per les autoritats competents en relació amb la covid-19», així com controlar l’ús intensiu dels espais públics i «corregir el consum d’alcohol de forma col·lectiva a la via pública» –o sigui, els ‘botellons’– i el consum de substàncies estupefaents a l’espai públic.

També es perseguirà la venda ambulant no autoritzada i es combatran comportaments que generin molèsties al veïnat i conductes que comportin una alteració de la convivència i/o la degradació de l’espai públic.

Notícies relacionades

L’arribada de turistes per fi d’any també ha incrementat els robatoris als punts més freqüentats, per la qual cosa els agents faran funcions de prevenció de seguretat ciutadana i actuacions «destinades a evitar la comissió d’actes delictius», així com conductes que provoquin alteracions de l’ordre públic. També s’encarregaran de les funcions de proximitat, auxili i assistència als ciutadans, i la vigilància general dels espais públics.

Transports Metropolitans de Barcelona ha prolongat la circulació de metro, FGC i TRAM fins a les dues de la matinada divendres i vigílies de dia festiu.