Noves accions

Barcelona busca el turista ‘premium’ a l’Orient Mitjà i els EUA

  • L’estratègia promocional se centrarà aquests mesos en mercats actius, amb mobilitat internacional i alta taxa de vacunació, però apuntant a segments de viatgers específics

  • El turisme mèdic serà un dels objectius, a més de potenciar oferta cultural en formats més personalitzats, la gastronomia i les compres, destaca Turisme de Barcelona

Barcelona busca el turista ‘premium’ a l’Orient Mitjà i els EUA

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

«El visitant procedent de països del golf Pèrsic és urbà i familiar, acostuma a contractar les seves vacances ‘online’, s’allotja en hotels de quatre i cinc estrelles i entre els aspectes que més els atrauen destaca l’interès per la cultural, les compres, esdeveniments esportius, oci i turisme mèdic», destaquen els informes de Turisme de Barcelona. El perfil ja podria ser un caramel per a qualsevol ciutat que busqui la reactivació turística aspirant a viatgers de qualitat, i no de sol i platja simplement. Però en aquest cas la capital catalana compta amb l’avantatge de ser considerada ciutat ‘muslim friendly’ (amiga dels musulmans), mentre que els països de la zona destaquen per un altíssim índex d’immunització de la Covid-19 i per la seva alta predisposició a viatjar a l’estranger. Aquest desitjable mercat és un dels grans objectius del període de promoció internacional que Barcelona reprèn amb força, però a la carta, gràcies a les bones dades sanitàries.

Obrir fronts de ‘captació’ a la carta és la gran aposta del consorci turístic per al 2022, en un moment en què tots els sectors econòmics reclamen campanyes de promoció internacional, i que el mateix ajuntament ja considera imprescindible. Després de molts anys amb la sensació que numèricament podien sobrar viatgers, arriba el moment d’anar a buscar-los (aquesta tardor la ciutat està a un terç dels volums prepandèmia), però triant en la mesura possible potenciar els mercats més convenients. D’aquesta manera, no es deixa l’activitat en una simple inèrcia (amb el risc que alguns operadors apuntin només a la guerra de preus baixos i turisme també ‘low cost’), sinó que s’advoca per la qualitat abans que la quantitat, i així s’abordarà des de diferents fronts. Suposa un moviment d’acord amb l’ideari presentat la setmana passada per l’associació Barcelona Global.

Per a la directora general de Turisme de Barcelona, Marian Muro, la ciutat apunta segments que també tenen molts altres ‘nòvios’, però compta amb l’avantatge d’haver posat la resta en els últims temps en la innovació tecnològica i la digitalització com a eines. Per això la bona acollida en la recent fira World Trade Market de Londres –la més important al món per al sector juntament amb l’IBT de Berlín– del seu programa Workation, per a viatgers d’estada més llarga i vocació de teletreballadors. I de l’‘app’ Check Barcelona que funciona com una guia amb funcionament en temps real sobre ocupació i disponibilitat dels equipaments i espais públics, cosa que permet gestionar els fluxos de viatgers i lluitar contra la temuda massificació que acaba matant d’èxit les destinacions.

A Londres hi ha hagut absències forçoses aquesta edició, però Barcelona ha fet els deures i ha obert la veda per captar aquest viatger que busca una destinació urbana i no només vacacional. En pròxims mesos s’incidirà en aquest mercat amb accions a Birmingham, Manchester, Londres, Edimburg i d’altres. Hi ha converses també amb aerolínies per obrir noves rutes, sempre amb un argumentari promocional basat en la cultura, gastronomia, arquitectura, compres i oci, sobretot. Muro recorda que l’anglès viatjarà més motivat pel ‘shopping’ al disfrutar de ‘tax free’, però no vol que aquest sigui l’únic argument. La ciutat està oferint ja ‘fam trips’, viatges guiats per a operadors, agències i prescriptors, on es mostren aspectes específics de la ciutat i els seus voltants, des d’atractives excursions d’enoturisme a cellers i emplaçaments exclusius, a experiències immersives en l’àmbit de l’art, per exemple.

Notícies relacionades

En el cas del golf Pèrsic, Turisme de Barcelona ha sigut el primer consorci de promoció de màrqueting i promoció que visita la zona, destaquen. La iniciativa formava part del viatge organitzat per Turispaña, juntament amb 11 entitats i empreses turístiques de diferents comunitats autònomes. Els objectius eren guanyar visitants de vacances i negocis de l’Aràbia Saudita i Dubai, crear plataformes de negocis i augmentar l’oferta de paquets de viatge per a Barcelona. El consorci ha mantingut una agenda pròpia de trobades i accions, destaca Mateo Asensio, director de Promoció, que s’ha endut la sensació que es tracta d’un mercat molt interessat en la capital catalana i que donarà fruits el 2022. Ben aviat s’organitzaran diversos ‘famtrips’, avança. En el cas de l’Aràbia Saudita, potser amb més interessos culturals pel seu propi patrimoni històric, perceben més interès pel vessant cultural de Barcelona, a més de l’alta despesa en compres que defineix aquest viatger. Aquesta última motivació és encara més evident per als visitants de Dubai i Abu Dhabi, on també ha arribat la campanya.

Aquests mercats, pel seu important nivell de vacunació, són ara estratègics, davant altres que es mantenen en ‘stand by’ per motius sanitaris, com Rússia. Muro opina també que el xinès i del sud-est asiàtic haurà d’esperar encara fins al 2023, davant els condicionants de la pandèmia i les connexions aèries.