Polèmica per la designació del defensor dels barcelonins

ERC remarca que David Bondia ha de ser el nou Síndic de Greuges de BCN

  • Elisenda Alamany recalca que va ser el més votat per la ciutadania i reclama a Colau reunions amb els presidents de grup sobre l’elecció del càrrec

ERC remarca que David Bondia ha de ser el nou Síndic de Greuges de BCN

JORDI OTIX / EL PERIÓDICO

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

ERC considera que David Bondia ha de ser el pròxim Síndic de Greuges de Barcelona per haver sigut el candidat, entre un total de vuit, que més nombre de vots va obtenir en el procés participatiu vigent, però no vinculant, sobre l’elecció del defensor dels barcelonins. En aquests termes s’ha mostrat aquest dilluns la regidora republicana Elisenda Alamany, quan falten setmanes perquè l’actual síndica, Maria Assumpció Vilà, síndica sortint, esgoti el seu mandat: «Nosaltres recolzarem el candidat de la ciutadania».

La previsió és que el seu substitut s’elegeixi en el ple del 23 de juliol, amb un suport mínim imprescindible de 27 dels 41 vots, és a dir, una majoria de dos terços. De fet, el desenllaç està previst per a la junta de portaveus del 20 de juliol, on tot indica que el candidat que obtingui més suport serà després votat de forma unànime, per evitar imatge de falta de consens sobre una figura que ha de ser apartidista.

Els moviments polítics suggereixen que un altre candidat, Ramon Nicolau, està en aquests moments a punt de guanyar el capítol. «No avalarem que el candidat elegit per la ciutadania sigui tombat en un despatx de partit», ha advertit Alamany.

En els últims dies s’ha fet evident que hi ha gairebé un empat a recolzaments dels grups municipals entre els dos candidats que van quedar en primer lloc del procés participatiu, que permetia el vot de la ciutadania a un dels aspirants i el recolzament d’entitats a diversos. Bondia, professor de Dret Internacional de la UB i president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, va aconseguir 1.414 vots, el 46% del total, contra els 410 de Nicolau, que es va imposar en adhesions d’entitats: 73 davant les 57 de Bondia. Són números baixos, amb 3.034 vots entre tots els candidats, i tot i que ERC no ha entrat en això, hi ha regidors de l’oposició que acusen el govern d’Ada Colau de no haver-se esforçat a publicitar el procés d’elecció.

Reunions informals

L’evident s’està demostrant: malgrat el procés participatiu, el que hi està pesant és l’opinió dels grups, l’únic vinculant. Per això Nicolau, que tot i que té un perfil eminentment tècnic en la gestió de serveis socials va ser regidor del PSC a Barcelona, sembla ser més a prop del càrrec, perquè té el recolzament rotund dels socialistes i Barcelona pel Canvi, i el tàcit del PP i Ciutadans, que desconfien de Bondia pel seu recolzament a un referèndum sobre la independència i als indults als polítics presos pel procés.

I quant a Junts per Catalunya, els vots del qual seran decisius, posats a elegir entre dos aspirants dels quals no se sent pròxim, és una mica més a prop del candidat del PSC, partit amb el qual va pactar la Diputació de Barcelona, que de Bondia, que a més de ser assenyalat com a proindependentista és vist també com un home dels comuns, una cosa que ell nega, com va fer dissabte a la xarxa social Twitter: «Haver defensat sempre els drets humans i no haver tingut mai un càrrec polític ni militar en cap partit pot tenir un preu a pagar: havent obtingut el 46,6% dels recolzaments de la ciutadania, ¿pot el plenari de l’Ajuntament de Barcelona no validar-me com a Síndic de Greuges?»

ERC i Barcelona en Comú donen suport a Bondia, tot i que els comuns estan disposats a canviar Nicolau, o almenys ho estaven la setmana passada, per evitar una votació separada amb els seus socis socialistes.

Alamany ha criticat que els contactes sobre un tema tan rellevant siguin informals: «El reglament diu que l’alcaldia ha de posar-se d’acord amb els grups, i això no significa converses de passadís ni trucades. Demanem formalitzar el procés». La regidora ha instat Colau a convocar reunions formals amb els presidents dels grups.

Notícies relacionades

«Els últims moviments han sigut informals i no ens sembla seriós. S’ha menyspreat el procés de selecció i no es pot fer partidisme. Ho diem molt clar: hi ha un candidat de la ciutadania i no se’l pot tombar en un despatx de partit. Les dinàmiques actuals porten a pensar que pot passar això i no hi participarem».

‘No’ a retardar la decisió al setembre

Segons l’opinió de la republicana, en cas que una negociació portés a l’elecció de Nicolau, les regles del joc s’haurien pervertit: «Es qüestiona el procés, s’embruta la institució i es deslegitima el nou síndic. Nosaltres recolzarem el candidat de la ciutadania. Pensàvem que atesa la diferència tan gran entre el candidat que va quedar primer i la resta, no hi hauria un gran debat». ERC recolzava inicialment Jordi Giró com a candidat a Síndic de Greuges. Davant el resultat del procés participatiu, es decanta per Bondia. Alamany també ha rebutjat avui la possibilitat que es guanyi temps i es retardi l’elecció del síndic al setembre, cosa que obligaria a prolongar el mandat de Vilà: «No entendríem que es retardi la votació, no hi ha motiu per a això».