Camí de les urnes

Puigdemont insta a guanyar per evitar que Catalunya sigui «servil» al Govern

El cap de llista de Junts responsabilitza el Govern central que la comunitat estigui «abatuda», «sense autoestima» i «falta d’il·lusió»

El candidat es veu com l’únic capaç de tombar els Pressupostos de Sánchez si no compleix

Junts va criticar la falta de lideratge al territori: «Ja n’hi ha prou de voler gestionar, cal manar» 

Puigdemont insta a guanyar per evitar que Catalunya sigui «servil» al Govern

CARLOTA CAMPS

4
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En la recta final de la campanya, el candidat de Junts, Carles Puigdemont, té el repte de mobilitzar tots els independentistes que encara no tenen clara quina papereta escolliran quan acudeixin als col·legis electorals diumenge. Un sac de votants que, una setmana abans dels comicis, encara és gran. Per aquesta raó, l’estratègia de Junts per mobilitzar-los és doble: convèncer que amb el seu retorn a la Generalitat Catalunya tornarà a «aixecar»-se i que deixarà de ser «servil» i «dòcil» davant el Govern de Pedro Sánchez. Dues idees que Puigdemont ha intentat vendre des de l’inici de la cursa electoral i que ahir va voler consolidar en el míting central de la seva candidatura, davant un pavelló d’Argelers que es va quedar petit.

«S’ha acabat això de ser servils. Nosaltres no anem de broma», va exclamar Puigdemont en un discurs ple de retrets i crítiques al PSC, però en el qual també van ser visibles les referències a ERC. Més que altres dies. Malgrat que el candidat va voler des de l’inici rivalitzar amb el PSC i obviar els republicans, les referències a una Catalunya «abatuda», «sense autoestima» i «falta d’il·lusió» són un clar retret a l’actual Govern de Pere Aragonès. «¿Es pot governar el país desil·lusionat? Sí, ja ho hem vist. ¿Però això és el que esperem? ¡De cap manera!», va exclamar, demanant un Executiu amb «més ambició i autoestima». Una cosa que considera que no poden donar ni el PSC ni ERC, perquè són «servils» a la Moncloa i «no aguanten la posició».

«És millor anar a votar amb dubtes que no pas tenir el dubte de quina Catalunya tindrem si governa Illa», va afirmar Puigdemont, interpel·lant una vegada més als indecisos. Així, el candidat va tornar a reivindicar-se com l’únic presidenciable que pot tombar els Pressupostos de Pedro Sánchez si el PSOE no accepta la cessió del 100% dels impostos a la Generalitat i acabar amb el dèficit fiscal. «¿Hi ha cap altre partit que tingui aquest botó?», es va preguntar Puigdemont de manera retòrica. «Nosaltres farem el que ens doni la gana, com hem fet aquests sis anys i mig que hem estat fora», va exclamar, atribuint els últims moviments de Pedro Sánchez a la «por» que Junts tingui més poder i li condicioni la legislatura. «Volen un govern dòcil, que no toqui els nassos», va rematar.

«Repte demogràfic»

L’estratègia negociadora de Junts a Madrid no va ser l’únic vèrtex del seu discurs. Puigdemont també va parlar de «treure Catalunya del pou» i es va comprometre a «preparar-la per al futur». Així, més enllà de finançament, va voler parlar d’immigració i de llengua. Ho va abordar com un «repte demogràfic», per evitar entrar en un fangar, i recriminant al Govern que no hagi previst més transports, vivendes, hospitals i escoles davant el creixement de població, malgrat que Junts va estar dins de l’Executiu fins a l’octubre del 2022. «Ens hem aixecat un dia veient que som 8 milions en comptes de 6. No pot ser que torni a passar el mateix quan en siguem 10», i va assegurar que si arriba a ser president abordarà aquesta qüestió, tot i que «no sigui còmoda» ni «rendible».

«Ja n’hi ha prou de voler gestionar; cal manar. Es necessita algú que mani, que lideri, que prengui decisions, tot i que siguin incòmodes», va rematar, assegurant que el 12M «el país es juga el seu futur» i demanant el màxim de mobilització possible. «Fem vessar les urnes de vots, de vots per aixecar Catalunya», va urgir, amb una referència que recorda al lema de campanya que va utilitzar Jordi Pujol el 1980, quan es van celebrar les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura.

El candidat de Junts va pronunciar aquestes paraules davant unes 3.000 persones, segons xifres del partit, que van haver de repartir-se entre dins i fora del pavelló d’Argelers. Més de mitja hora abans de l’hora prevista per a l’inici, quan encara havien d’arribar alguns dels autobusos organitzats per la formació, l’organització va haver de tancar els accessos al recinte. «Avui se’ns ha escapat de les mans», va assumir el secretari general de Junts, Jordi Turull, tot just començar

Tot això en un acte marcat encara per les paraules del president de l’UGT i candidat del PSC, Matías Carnero, que divendres va preguntar en to burlesc per què Puigdemont no es feia les fotos de la campanya al «maleter» del cotxe, fent broma amb el fet de marxar d’Espanya d’amagat i potser «pixat i cagat».

Atac al PSC

Notícies relacionades

«Ha tornat el PSC que crida ‘Puigdemont a la presó’», va exclamar Turull després d’assegurar que aquest és el tercer «canvi de guió» de la campanya dels socialistes, primer centrada en la gestió i després en la «regeneració democràtica», amb referència a les paraules de Pedro Sánchez.

Dues estratègies que, segons Turull, han resultat fallides i «no colaven». La primera, va assegurar, pel mal funcionament de competències estatals, com Rodalies. I la segona, va avisar, perquè, «si això va de democràcia», els independentistes juguen «a casa». «No ho poden dir mirant-nos als ulls», va rematar Turull.