A partir de dilluns

Les escoles bressol de Barcelona esperen instruccions de l'ajuntament per obrir

Segons el pla de desescalada, els centres poden acollir nens d'1 a 3 anys, amb un màxim de 5 menors per espai

zentauroepp47873854 pla general d una de les sales de l escola bressol trencad s200604131206

zentauroepp47873854 pla general d una de les sales de l escola bressol trencad s200604131206 / Nazaret Romero

2
Es llegeix en minuts
Efe

Les escoles bressol municipals de Barcelona esperen que l’ajuntament els transmeti instruccions diferents a les del pla de desescalada per obrir dilluns vinent, dia 8, quan la ciutat entrarà previsiblement en fase 2. Segons el pla de desescalada, les llars d’infants poden acollir nens d’1 a 3 anys, amb un màxim de 5 nens per espai, i donant prioritat a les famílies que necessitin conciliació laboral.

A finals del mes de maig passat, les escoles d’infantil municipals de Barcelona van expressar les seves inquietuds per l’obertura en una carta que van enviar a l’alcaldessa, Ada Colau; al tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, i a la comissionada d’Educació, Maria Truñó.

A la carta afirmaven que «mentre el criteri principal per prevenir i protegir del virus sigui la distància física, les escoles no han d’obrir». El mateix col·lectiu va emetre un comunicat en què assegurava el compromís de l’ajuntament de redactar mesures diferents de les adoptades en el pla de reobertura d’Educació.

«Màxima prudència»

Per la seva banda, fonts de l’ajuntament barceloní consultades per Efe han reconegut que «es tracta d’un tema amb què s’ha d’anar amb màxima prudència», en què «s’està treballant moltíssim» i que, «de moment, no es pot dir res».

Entre les inquietuds traslladades a l’alcaldessa i a la resta de responsables de les escoles bressol municipals apareix la impossibilitat de mantenir la distància física entre els nens més petits. Argumenten que la tornada al juny «no respon a cap acompanyament emocional, ni de respecte al nen, ni a cap model d’escola» i demanen «no forçar els nens a viure una altra situació dura».

«No es tracta només d’un tema de protocol higiènic, sinó que evitar que els nens s’acostin no serà possible llevat que fem intervencions poc educatives o més aviat, i per què no dir-ho clar, poc o gens respectuoses», afegeixen a la carta.

Múltiples dubtes

Altres interrogants que es plantegen les responsables són sobre les garanties de salut en els nens que aniran als centres, ja que davant malalties cròniques, segons el pla de desescalada, s’ha de fer una valoració conjunta amb la família, escola i metges.

Sobre això, les responsables es pregunten «com es resol aquest tema, tenint en compte que aquests mesos no hi ha hagut facilitat de visites pediàtriques» o «com han d’actuar davant l’opció familiar de no vacunar».

Sobre el criteri d’atendre prioritàriament nens amb pares que han de treballar presencialment, es pregunten també si correspon als responsables dels centres determinar cada cas, quan «hi ha qui treballa en l’economia submergida i no pot acreditar treballar fora del domicili».

La comunicació compta amb el recolzament de la Xarxa Territorial d’Educació Infantil (0-6 anys) de Catalunya, els sindicats COS, Intersindical-CSC, CGT, USTEC, CCOO i la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FAPAC).

D’altra banda, els ajuntaments de localitats situades a l’àrea de Barcelona com Mollet i Cerdanyola del Vallès, Rubí, Montcada i Reixac i Ripollet han informat que els centres d’educació infantil municipals no obriran fins al mes de setembre.

Notícies relacionades

Al mes de juny els consistoris coincideixen que és molt difícil garantir les condicions del pla de desescalada i «no es pot assegurar la seguretat sanitària de nens, famílies, mestres i cuidadors».

Alerten, així mateix, de «no poder seguir el model educatiu i pedagògic establert» segons les normes del pla, i argumenten que dedicaran els mesos d’estiu a adequar les instal·lacions a les necessitats del mes de setembre.