DESPLEGAMENT A LES ZONES TURÍSTIQUES

«¿On s'han posat avui els manters?»

Els comerciants temen que el dispositiu contra la venda il·legal sigui "maquillatge polític" i no una mesura permanent

zentauroepp49262988 manteros190729184833

zentauroepp49262988 manteros190729184833 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Lourdes Barragán

“Perdona, ¿sap on s’han posat avui els manters?”, han preguntat aquest dilluns a la tarda a la Silvia, que té un comerç des de fa uns 20 anys alpasseig de Colom, a la zona de la Barceloneta. “No són aquí, perquè són venedors il·legals, que ho sàpigues”, contesta ella. La Silvia també forma part de l’Associació d’Artesans del Palau del Mar, que engloba comerciants que treballen al costat del Moll del Dipòsit i que han denunciat moltes vegades el conflicte entre manters i comerciants.

Des de les 9.30 hi ha desplegat un dispositiu policial per impedir que la venda ambulant il·legal s’instal·li a la via pública, patrullant punts clau per a aquesta activitat com la Rambla, el passeig de Joan de Borbó i el mateix passeig de Colom. Algunes persones que entraven a treballar a aquella mateixa hora en locals de Colom també es van adonar que els manters s’allunyaven o simplement no apareixien a l’adonar-se de la presència d’agents

Del port al metro

Són les 15.30 de la tarda i no hi ha ni rastre de venda ambulant per la zona portuària, tot i que sí al metro. A la parada de Barceloneta, a la línia 4, s’hi poden comptar més de 30 manters, reconeixibles perquè carreguen els seus articles a l’esquena embolicats en mantes. 

“D’altres vegades sabíem que vindria la policia, però ningú ens ha dit res avui”, explica un d’ells, que prefereix no donar el seu nom. Sí que explica que va arribar fa un any i mig des del Senegal per falta d’oportunitats i que, des d’aleshores, el seu problema sempre ha sigut el mateix: els papers. “Que ens donin papers per poder treballar d’una altra cosa i segur que així disminueix la venda il·legal”, critica.

Dubtes inicials

Fora de l’estació de Barceloneta i també vigilant els voltants de la zona portuària segueixen alguns membres dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana, que juntament amb la policia portuària patrullaran des del matí i fins a les deu de la nit de forma permanent.

Notícies relacionades

Tot i que per a Guillermo Izue, president del mercat de Colom, d’aquesta "permanència" no n’hi ha garanties. A ell i als seus companys pròxims no els han avisat que es posaria en marxa aquest dispositiu.

"Des que va entrar Albert Batlle [actual tinent d’alcalde de Seguretat], no hem tingut a penes comunicació amb ells", explica, referint-se a l’àrea de Seguretat. "Estem contents, però ja hi va haver un desplegament similar a l’abril i només va durar fins poc després de les eleccions". El seu principal temor, assegura, és que això sigui de nou mer "maquillatge polític".