VENDA AMBULANT

Comerciants demanen mesures "urgents" contra el 'top manta' a Barcelona

Afectats per la problemàtica denuncien que esperen una resposta de l'ajuntament des de fa un any

El Sindicat de Manters posa en dubte que la seva activitat generi considerables "pèrdues econòmiques"

zentauroepp47744946 manteros190425185134

zentauroepp47744946 manteros190425185134 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Lourdes Barragán

La Plataforma d’Afectats pel Top Manta, formada per associacions de comerciants i veïns, ha donat una nova estirada d’orelles a l’Ajuntament de Barcelona. L’entitat demana una reunió urgent amb els responsables del municipi i exigeixen adoptar mesures davant aquesta problemàtica (que s’agreuja a l’estiu) abans del 31 de juliol. Per a això, han sol·licitat a l’Administració un “compromís explícit” a través d’un document que reitera peticions similars a les que ja van enviar en un escrit de contingut similar que van elaborar fa més d’un any, i del qual encara no han obtingut resposta.

Segon intent

El 6 de juny del 2018 van presentar a l’ajuntament aquesta altra petició, firmada per 29 associacions, que denunciava les activitats de 'top manta' i sol·licitava, igual com en aquesta ocasió, mesures “urgents”, que en el dia d’avui continuen sense arribar. Ara són 43 entitats, entre les quals hi ha l’Associació de Veïns de la Barceloneta, la Cambra de Comerç o el Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Barcelona, les que firmen aquest segon intent d’obtenir una resposta definitiva.

“Fins ara, cap responsable municipal, ni tècnic ni polític, s’ha posat en contacte amb nosaltres ni ha traslladat una resposta formal a l’escrit”, han assegurat aquest dimarts les 43 entitats en un comunicat. L’Associació Mercat de Colom de Barcelona, una altra de les agrupacions signants, considera que el Portal de Pau, al districte de Ciutat Vella, s’ha convertit en una “zona sense llei” i denuncia que les autoritats “estiren el temps sense trobar una solució mínimament viable”.

Dades del Pimec

A començaments del mes de juliol, la patronal de les petites i mitjanes empreses de Catalunya (Pimec) va publicar un estudi en el qual valorava en més de 130 milions d’euros l’impacte negatiu que té l’activitat del 'top manta' només a la ciutat Barcelona. Pimec també va constituir el mes de maig passat una comissió permanent per fer front a la venda il·legal.

Fonts del Sindicat de Manters de Barcelona han expressat a EL PERIÓDICO els seus dubtes sobre la veracitat d’aquestes estadístiques. “Tampoc entenem per què es fan estudis sobre les pèrdues que poden suposar les nostres vendes, i no es dona la mateixa importància a les que produeixen grans multinacionals”. Segons representants del sindicat, fa més de tres anys que intenten oferir solucions tant a comerciants com a l’Ajuntament de Barcelona.

Què diu el 'top manta'

Notícies relacionades

“Ho hem proposat infinitat de vegades. Hem plantejat la possibilitat d’igualar les nostres condicions, però al no tenir papers ni permisos ningú ens escolta. No volem treure-li la feina a ningú, simplement és l’única opció que tenim”, denuncien des del Sindicat de Manters. Admeten que amb el govern d’Ada Colau ha disminuït la violència policial, “però la policia continua dificultant igual les vendes”.

El sindicat també ha proposat altres alternatives a l’ajuntament, segons un dels seus representants, i ha sol·licitat espais per llogar per impartir tallers de serigrafia, costura, restaurants i fins i tot una gestora cultural africana, continent del qual provenen molts dels seus membres. Ara per ara, comença l’estiu i ni comerciants ni 'manters’ han tingut cap resposta per part de l’Administració.