05 d’ag 2020

Anar al contingut

ANUNCI DEL CONSISTORI

Barcelona municipalitza dos serveis d'atenció social

El govern local ja ha aprovat la incorporació dels 48 educadors del carrer

La setmana que ve es dona llum verda a la gestió municipal per al 10% de l'atenció domiciliària

Elisenda Colell

Barcelona municipalitza dos serveis d'atenció social

JOSE LUIS ROCA

L’alcalde que guanyi les eleccions municipals a Barcelona es trobarà que, en les pròximes dues setmanes, el cos de treballadors de l’ajuntament haurà crescut en 550 persones. Part d’aquests són els educadors del programa A partir del Carrer, i la resta, un 10% del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD). Seria el primer pas perquè, si el nou govern local així ho aprova, pugui consolidar-se el projecte de les superilles socials.

Dimarts passat la comissió de govern de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar municipalitzar el servei A Partir del Carrer, que es farà efectiu l’1 de gener del 2020. Un projecte, amb 10 anys d’història a la ciutat, que es dedica a escoltar i atendre les demandes dels joves i adolescents al carrer. Un cas concret, l’ajuda a un grup de nois que practicaven boxa en alguns parcs de Nou Barris. Són un total de 48 educadors que volten pels diferents barris dividits en 24 parelles.

Ja no serà una empresa privada qui en gestioni el servei, amb un cost de gairebé dos milions d’euros. Després de les eleccions s’haurà d’obrir un procés de negociació dels treballadors i el nou ajuntament per acordar sous i horaris. “Aquests educadors aconsegueixen acostar els serveis socials al barri, és de justícia que també siguin reconeguts com a estructura de l’ajuntament”, assegura l’ara tinenta de Drets Socials, Laia Ortiz, a EL PERIÓDICO.

Municipalitzar les cures a domicili

La setmana que ve està previst que el govern local aprovi també la municipalització d’un 10% de les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària. Aproximadament, suposaria la incorporació d’unes 500 persones a l’estructura municipal. Molt lluny, no obstant, del programa electoral de Barcelona En Comú, que a la seva pàgina 43 es comprometia a municipalitzar les 5.000 empleades.

“Ho vam estudiar durant un any, no és viable ni legalment ni jurídicament”, explica Ortiz. Bàsicament, al seu entendre, perquè la ‘llei Montoro’ només permet municipalitzar aquells serveis que suposin un estalvi econòmic. La idea de l’ajuntament és que un 10% d’aquestes treballadores passin a dependre del Consorci Sanitari de Barcelona. “Això permetrà que aquestes es puguin coordinar amb l’ambulatori, la teleassistència o els programes per a ajuda a la gent gran que se sent sola”, afegeix la tinenta. Ortiz diu “que encara no té clar” quin grup de treballadors s’incorporaran a aquesta servei. Tot i que ja hi ha 8 superilles socials pilots a la Zona Franca, Sant Andreu, el Poblenou i Vilapiscina.

“Creiem que podrem demostrar que reduirem costos, perquè ningú haurà de buscar un benefici econòmic”, explica la responsable de l’àrea. Fins ara, aquest percentatge comercial existia amb constructores que es fan càrrec d’aquest servei. Les treballadores sí que poden notar un augment del seu salari i les condicions laborals. I és que ara gairebé el 80% de la plantilla treballa amb contractes precaris: temporals i a temps parcial o per obra i servei.

Impuls de les superilles socials

La intenció de l’actual equip de govern municipal és canviar els contractes dels quals dependran la resta de treballadores de cures a domicili i implantaran el model de superilles socials per tota la ciutat. I ho volen fer incorporant noves condicions als contractes públics, que vencen aquest any.

Per exemple, volen pujar un 3% l’aportació municipal perquè les treballadores puguin cobrar millor, contractar inspectors per avaluar el servei o que l’ajuntament tingui accés al programa informàtic i les dades dels usuaris. A més, obligaran que les empreses es comprometin a fer, com a mínim, 60 superilles socials i donaran més punts si arriben a duplicar-les. Una altra novetat, incorporaran al contracte la figura d’un terapeuta ocupacional que ajudi a trobar feina a persones dependents.

Tot això, no obstant, es podrien considerar més aviat compromisos electorals. Bàsicament perquè encara no s’ha exercit i serà ja responsabilitat del nou equip de govern municipal que surti de les eleccions del 26 de maig.