Conflicte laboral a TMB

El metro de Barcelona farà vaga els dilluns 8 i 29 d'abril per l'amiant

La plantilla pararà quatre hores per tanda

zentauroepp47125388 mobile190228093730

zentauroepp47125388 mobile190228093730 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Els treballadors del metro de Barcelona han votat aquest dijous a favor de convocar una vaga per al 8 i el 29 d’abril. La plantilla pararà quatre hores en cada torn: matí, tard i nit. Les mobilitzacions arriben per les discrepàncies entre la plantilla i la direcció de TMB, en especial per la gestió de la crisi de l’amiant

Els treballadors del torn de matí han celebrat aquest dijous una assemblea alCasinet d’Hostafrancs en la qual tots han votat a favor de fer aquesta nova vaga. L’assemblea de la tarda ha ratificat la convocatòria.

Les aturades seran similars a les que aquest col·lectiu va fer el febrer durant la celebració del Mobile World Congress, que es van prolongar durant quatre dies en blocs de dues hores per torn. Els dos dilluns acordats per al mes d’abril l’aturada es farà de 7 a 11 del matí, de 4 a 8 de la tarda, i també quatre hores més a la nit.

Revisions a tots

Els sindicats asseguren que al metro hi ha un problema de salut laboral i denuncien que la direcció l’està relativitzant i no garanteix la protecció “real” dels treballadors. Entre la llista de reivindicacions dels empleats hi ha el reconeixement de tota la plantilla, i no només el personal de tallers i manteniment, com a exposat a l’amiant.

El comitè d’empresa també demana que Transports de Barcelona (TMB) s’encarregui de la neteja de la roba de treball del personal de manteniment perquè les seves famílies no hi estiguin exposades.  I reclama que s’utilitzi un microscopi electrònic i no un d’òptic per comprovar si hi ha fibres d’asbest a les instal·lacions. “Totes aquestes peticions estan avalades per experts i s’han posat en marxa en altres empreses afectades per l’amiant”, va explicar Toni Edo, membre del comitè d’empresa i representant del sindicat CGT.

Controls a jubilats

Notícies relacionades

Des que el passat 13 de març el bufet d’advocats Col·lectiu Ronda va anunciar el primer cas d’un treballador del metro en actiu malalt d’asbestosi, en la roda de premsa del qual el comitè d’empresa del metro va reclamar més informació a la companyia i participar en el pla de retirada de l’amiant, l’empresa pública de transports tot just ha mogut fitxa. “L’únic que han fet és accedir a comunicar-se amb empleats ja jubilats perquè se sotmetin als controls mèdics”, va afegir Edo.

La vaga dels dilluns 8 i 29 d’abril també porta associada altres reivindicacions laborals com la incorporació de tres treballadors a la bosa d’estiu, permetre que empleats acomiadats de manera improcedent puguin triar si prefereixen quedar-se a TMB o cobrar la indemnització i abordar la jubilació d’un grup d’empleats a temps parcial.

Temes:

Metro Vagues