CONFLICTE EN EL TRANSPORT URBÀ

Brots de violència al taxi en vista de la negativa del Govern de limitar Uber i Cabify

Els taxistes donen un dia de termini a Foment abans d'iniciar el boicot total a les infraestructures de la ciutat

El gremi acaba una manifestació a Barcelona amb greus atacs a vehicles VTC

taxis-carlos-marquez-aguaepc / periodico

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Molta culpa i responsabilitats per repartir en la guerra entre el taxi i les companyies de lloguer de vehicles de transport amb conductor, els VTC, amb l’Administració i la Justícia com a testimonis amb dret a vet i a vot. Aquest dimecres la tensió ha pujat uns quants graus, i n’hi queden molt pocs per escalar, sense que res de moment faci pensar que la temperatura pugui baixar. Els taxistes s’han manifestat pels carrers de Barcelona. Al dispersar-se, la cosa s’ha complicat fins a extrems preocupants, amb violents atacs a cotxes d’Uber i Cabify, que van decidir treure els cotxes malgrat l’evident risc. En el sector polític, el Govern l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s’han reunit per provar de trobar un reglament que complagui tothom. Però de moment, poca novetat. Per si tot això fos poc, els xofers posen de límit dijous abans de portar el caos a les principals infraestructures de la ciutat.

Un dels manifestants / AP / MANU FERNÁNDEZ

El sector del taxi estava convocat a una manifestació aquest dimecres coincidint amb el primer dia de vaga dels dos que tenen previstos. Han anat d’Arc de Triomf a la Delegació de Govern, on els Mossos tenien a punt un operatiu de campionat per evitar assalts al fort de l’Estat. La marxa ha sigut molt sorollosa, amb molts, moltíssims petards, amb unes 2.000 persones (algunes desenes, vingudes de llocs de tot Espanya) cridant contra les VTC, contra el Govern, contra Uber i Cabify. I a favor del taxi de tota la vida. En aquell moment només hi ha hagut un incident, a Roger de Llúria amb Gran Via, on un vehicle negre estava desencotxant uns clients. Han anat contra ell fins que els Mossos han intervingut i ha pogut marxar a batzegades i amb el vehicle fet malbé. Una vegada finalitzada la manifestació, una delegació dels sindicats del taxi s’ha reunit amb la subdelegada del Govern. És aquí on han desenfundat l’espasa: o hi ha solució o un pla molt a curt termini, o Barcelona serà Troia. Començant per l’aeroport i el port, seguint amb les terminals de trens i autobusos. I amb l’operació sortida de les vacances d’agost, qui sap, també les carreteres. 

Perillosa dispersió

Una vegada finalitzada la protesta, els taxistes s’han dispersat amb la promesa de tornar a veure’s dijous a les nou del matí a l’aeroport per decidir els següents passos a donar. En la tornada al passeig de Lluís Companys, on tenien aparcats els cotxes, s’han produït seriosos incidents amb alguns VTC que encara estaven circulant. En un, un Cabify, ha sigut assaltat a Aragó amb Girona. L’han deixat destrossat en poc més de mig minut. A dins hi viatjava un matrimoni francès amb la seva filla, d’uns sis anys, que han sortit completament terroritzats del vehicle. A Trafalgar, una furgoneta de lloguer ha rebut una perdigonada al ser suposadament confosa amb una VTC. A dins portava un equip de rodatge que està gravant un anunci d’una entitat bancària a la Zona Franca. Ha passat cap a les 16.00 hores i diversos ocupants han patit un atac de pànic, segons ha relatat a aquest diari Xavi Miró, l’ajudant de producció que anava al volant. També al carrer de Balmes hi ha hagut un atac a un VTC mentre que entrada la tarda, els problemes s’han concentrat a Sants, amb enfrontaments amb els Mossos. 

Taxis de Madrid, en la protesta / RICARD CUGAT

L’organització majoritària del taxi, Élite, ha enviat un comunicat en el qual condemna els actes violents "sense cap pal·liatiu" i fa "una crida a la calma davant de les imatges d’enfrontament que només perjudiquen el sector". "Demanem tranquil·litat i màxim respecte, especialment envers les persones," diu la nota, que també assegura que no els faran callar i que lluitaran "per arribar fins al final d’aquesta corrupció". A primera hora de la tarda, Alberto Álvarez, líder d’Élite parlava de "violència extrema" si no s’atenien les demandes. Era una declaració en calent que amb el pas de les hores s’ha anat diluint. 

Llicència urbana

L’esperança va tornar al taxi el mes passat de juny després que l’AMB aprovés un reglament que creava una llicència urbana pròpia per als cotxes de lloguer amb conductor. El taxi va destapar el cava, perquè el creixement d’empreses com Uber i Cabify semblava imparable i Barcelona els parlava de donar compliment a la proporció recomanada de 30 taxis per cada VTC. Dos recursos, un de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i un altre de Foment, han posat fre a aquesta normativa. El gremi se sent traït pel Govern de Pedro Sánchez, per això s’han citat dijous per concretar l’estratègia. Només enterraran la destral si el Consell de Ministres modifica la llei de transports perquè el text català tingui cabuda.

Els taxistes, a la Delegació del Govern / REUTERS - ALBERT GEA

Notícies relacionades

El Govern, per la seva part, sembla que té un altre pla: obtenir recolzaments per cedir les competències en matèria de VTC a les comunitats autònomes, una cosa que ja va anunciar dies enrere el mateix ministre José Luis Ábalos. Aquest ha sigut un dels arguments esgrimits -potser l’únic i principal- en la reunió tecnicojurídica celebrada a Madrid aquest dimecres al matí entre tècnics de Foment i de l’AMB

Al marge del laboral i el polític, el conflicte també té un front judicial obert. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat aquest dijous l’AMB i la CNMC per decidir si manté la suspensió cautelar de la normativa que estava previst que entrés en vigor a l’agost. El més previsible és que no alteri la seva decisió, tot i que també és probable que plantegi o proposi mesures legislatives que permetin que la norma tiri endavant. Segur que el taxi estarà molt pendent del resultat d’aquesta trobada. I actuarà en conseqüència.