NOU EQUIPAMENT AUTOGESTIONAT

Joves de Sants més enllà de Can Vies

L'ajuntament cedeix la vella cooperativa la Model del Segle XX al casal de joves de Sants després d'una llarga reivindicació

zentauroepp42621862 barcelona  reportaje  clase abierta de twerking dancehall en180327093909

zentauroepp42621862 barcelona reportaje clase abierta de twerking dancehall en180327093909

4
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’anacrònic cartell de la discoteca Agapito encara llueix en una de les façanes del decadent edifici, al carrer de Violant d’Hongria. Els seus nous inquilins tenen l’acudit d’anomenar els grups de treball dels diferents tallers que s’organitzen a l’espai –d’esperanto a dancehall– «els agapitos». Però el passat d’aquesta edificació històrica de Sants es remunta a molt més enllà. L’historiador Agus Giralt explica a Memòria de Sants que l’edifici de la cooperativa la Model del Segle XX es va inaugurar el 27 de maig de 1917. Disposava llavors de botiga, celler, carnisseria i un cafè amb escenari, i oferia fins i tot serveis mèdics, cosa que va convertir la cooperativa en una entitat puntera a la Catalunya de principis del segle XX. 

  

Aquesta història va ser una de les rescatades de l’oblit en l’exposició Memòria cooperativa, amb la qual es va inaugurar la recentment rehabilitada Lleialtat Santsenca, amb una peripècia molt semblant. Totes dues van passar de ser cooperatives de referència abans de la guerra civil a acabar, després del llarg hivern franquista, sent discoteques finalment expropiades per l’ajuntament.

    

La història recent de l’última de les vides de la Model del Segle XX, renascuda en l’autogestionat Casal de Joves de Sants, va començar a escriure’s el 3 de març del 2016. Aquella era la data que es llegia en un llençol penjat a la cèntrica plaça de Benet i Muixí per tres caps del Cau Espurna. Convocaven els joves del barri per debatre sobre la necessitat de crear un casal. «Un espai no polititzat, obert i gratuït on els joves poguéssim reunir-nos i on arrencar petits projectes. Hi ha Can Batlló, però és per a gent més gran, i Can Vies, però està molt marcat, i crèiem que era necessari obrir un espai neutral, en  què tothom pogués sentir-se còmode», resumeix el Jaume, membre del nou casal.    

    

Van respondre a la improvisada crida gairebé un centenar de joves. «Ens vam adonar que teníem força per fer alguna cosa gran. ¡Un avió, si volíem!», recorda un. El primer era buscar un local. Un altre dels nois que es va presentar a l’assemblea fundacional ho va fer amb el seu treball de final de grau sota el braç, un treball que, oh casualitats de la vida, explicava com convertir l’antiga discoteca Agapito, de propietat municipal i llavors abandonada, en un casal.  

CONSENS

El consens va arribar ràpidament: l’Agapito era l’espai perfecte. Van definir llavors què havia de ser el casal –les bases de les quals partien, un lloc de trobada en què els xavals de 14 a 29 anys se sentissin còmodes, vestissin com vestissin, i ho van presentar al districte. «De seguida ens van dir que sí que sí, que molt bé, però la cosa no avançava», apunta el jove.  

    

A principis del 2017 –després de gairebé un any de copets a l’esquena per part de l’ajuntament, així com que la cessió efectiva i les imprescindibles obres no avancessin– els xavals van organitzar una concorreguda manifestació per la carretera de Sants i van optar per usar la tècnica Can Batlló: posar una data límit. Si aquell dia no els havien entregat les claus, entrarien. L’ajuntament en va prendre nota i, potser amb les flames per Can Vies encara a la retina, va accelerar el procés. 

CESSIÓ

El consistori ha invertit 50.000 euros a condicionar el local –i adaptar-lo a la normativa– i han firmat un conveni de cessió en precari indefinit. Ara la pilota és a la teulada dels joves. «Tenim una comissió d’infraestructures que ja treballa en les obres. Aquests dies construirem una barra de fusta per poder tenir una petita zona més de bar», explica el Jaume.  

    

Un altre dels projectes per després de Setmana Santa és fer l’espai més obert. Que qualsevol jove que passi per allà vegi que el casal pot ser també un lloc per a ell. Entrar en l’imaginari col·lectiu dels nois del barri com a nou punt de trobada, a més de fer obres a la cuina i un taller de danses basques. 

Notícies relacionades

    

La regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, assenyala que durant aquest mandat han revertit «un dèficit estructural d’equipaments juvenils al districte». A més de la cessió de la Model del Segle XX als joves del districte perquè l’autogestionin, Pérez afegeix que també han adquirit dos locals al carrer de la Química, al barri de la Marina, un dels quals passarà a ser un nou espai per a joves. A més, compten amb l’obertura d’un nou equipament també per a joves i adolescents de 12 a 16 anys al carrer de Leiva, a Hostafrancs, i amb la cessió d’un nou local a la Marina del Prat Vermell per al projecte Imagina’t, espai d’oci educatiu en el qual el districte preveu invertir 120.000 euros aquest 2018. 

Temes:

Joves