URBANISME

Barcelona amplia la seva estratègia de superilles al barri de Sant Antoni

Les intervencions s'executaran a l'entorn dels carrers de Tamarit i Comte de Borrell, i costaran set milions

Les obres, en paral·lel a la reforma del mercat, preveuen l'ampliació de l'espai de vianants i la pacificació del trànsit

vvargas38586949 barcelona 24 5 2017 render imagen virtual del mercat de s171028142924

vvargas38586949 barcelona  24 5 2017   render imagen virtual del mercat de s171028142924
vvargas38586931 barcelona  24 5 2017   render imagen virtual del mercat de s171028142941

/

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

El barri de Sant Antoni serà el següent espai on l'Ajuntament de Barcelona estendrà el seu programa de superilles, en una estratègia consensuada des del febrer passat amb la participació de veïnscomerciants entitats de la comunitat. La culminació dels treballs representarà la contribució de 26.000 metres quadrats d'espai públic per a l'entorn.

La primera fase de les intervencions es materialitzarà a la confluència dels carrers de Tamarit Comte de Borrell, un espai que es transformarà en una gran plaça pública. En un segon tram, les obres s'estendran a les illes contigües de Borrell i Tamarit: des de Gran Via fins a Paral·lel, en el cas de la primera, i fins a l'avinguda de Mistral pel que fa a Tamarit. En paral·lel, les obres del mercat de Sant Antoni enfilen els seus últims sis mesos, segons les previsions, moment en què es recuperaran els gairebé 6.000 metres de les antigues places del centre comercial. 

Veïns i entitats han contribuït a adaptar el pla a les necessitats del barri

"La finalitat és guanyar el carrer per a les persones i recuperar-lo per a les funcions socials, d'interacció, d'estada, de salut, d'esbarjo i d'increment de la superfície verda de l'entorn urbà. Un model de ciutat més sostenible que permeti afrontar el repte de millorar la qualitat de vida de les persones i fer que Barcelona sigui més habitable i més saludable", destaquen des de el consistori. Per ajustar aquestes premisses a les especificitats i a les autèntiques necessitats del barri, han intervingut en el procés participatiu entitats com les associacions veïnals, les ampes i els comerciants de Sant Antoni.

Dues fases

La bateria d'intervencions preveu urbanitzar espais per ampliar l'espai de vianants i millores de l'entorn públic que es completaran el 2019. La principal actuació és l'estratègia de la pacificació del carrer de Tamarit i la de Comte de Borrell, que s'executarà en dues fases. La primera, que tindrà un cost de 3,8 milions, s'iniciarà al novembre i es desplegarà al perímetre del mercat de Sant Antoni: Borrell, entre Floridablanca i Manso, i Tamarit, de Viladomat a Urgell.  Les intervencions connectaran la superfície dels carrers amb la de les places recuperades del mercat, en el passat, patis interiors sense ús públic.  

L'estratègia en aquestes vies consistirà en la implantació d'un model de plataforma única, en què automòbils bicicletes comparteixin espai i es pacifiqui l'impacte del trànsit rodat, al limitar-ne la velocitat i donar prioritat als itineraris de vianants. El projecte mantindrà alliberada, sense obstacles, una àrea de 5 metres davant les façanes dels edificis que es complementarà amb una franja longitudinal d'entre 5 i 6 metres d'ample, destinada a l'aparició d'espais amb vegetació i àrees d'estada.

Les obres inclouran l'edificació d'una plaça a la cruïlla dels carrers de Tamarit i Comte de Borrell, on no podran circular els vehicles a motor, a excepció dels trajectes amb origen o destí als blocs de l'entorn, així com els vehicles d'emergències. 

Enllumenat i jardineria

Notícies relacionades

La segona fase s'emprendrà a Comte de Borrell, entre Gran Via i Floridablanca, i Tamarit, de Viladomat a Calàbria, on s'executaran estratègies similars, amb un cost previst de 3,2 milions i un calendari d'inici que apunta a l'agost de l'any que ve. 

La intervenció coincideix amb el tram final de la remodelació del mercat de Sant Antoni

Aquestes obres es formalitzaran de manera simultània a l'execució de la última fase dels treballs de remodelació del mercat de Sant Antoni, que contempla la impermeabilització dels trams exteriors de la llosa de la planta baixa, instal·lacions i pavimentació de tota la zona exterior del mercat i la realització de l'enllumenat, jardineria i estructures urbanes de tota l'illa.