Forta ressaca a la Barceloneta

Veïns del barri demanen que se sancioni més durament els turistes incívics

"Només vaig donar a conèixer el que estem vivint", afirma la persona que va gravar l'acte sexual a la plaça d'Hilari Salvadó

jjubierre39295609 barcelona 13 7 2017   ambiente nocturno en el barri de la ba170715153611

jjubierre39295609 barcelona 13 7 2017 ambiente nocturno en el barri de la ba170715153611 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

"Això s’està convertint en Lloret de Mar». Ho diu Cristian Ayala, veí de la Barceloneta i autor del vídeo de la parella practicant sexe a plena llum del dia a la plaça d’Hilari Salvadó, ubicada al barri, que es va convertir en viral a les xarxes socials. «Em vaig llevar cap a les set del matí per beure aigua i vaig veure això. No vaig trucar a la policia perquè, quan vaig tornar a entrar, ja havien marxat. A més, hem perdut la confiança en la policia», confessa.

La plaça d’Hilari Salvadó (nom que homenatja l’últim alcalde republicà de la ciutat) compta amb un espai infantil de jocs. Just davant d’allà, recolzada en un banc, és on es va situar la parella protagonista del vídeo sexual. Ayala explica que és la primera vegada que ha sigut testimoni d’una «situació així» i creu que els gamberros no eren turistes.

Però, malgrat que el fet en si pugui ser aïllat, els veïns ho atribueixen a la situació de descontrol que viu la Barceloneta. «Amb el vídeo només vaig pretendre donar a conèixer el que estem vivint», diu aquest veí nascut al barri i, avui, l’únic membre de la seva família que encara hi continua residint. «Estan utilitzant les vivendes de la gent que sempre ha viscut aquí per llogar. Els preus cada vegada pugen més. Està tot pensat per als turistes, que tenen un comportament salvatge».

«En els últims quatre anys, el barri ha anat a pitjor. És terra de ningú, un lloc sense llei, s’hi ,pot fer de tot», denuncia per la seva part Susana Benito, veïna d’Hilari Salvadó. Alcoholisme, crits i gent beguda gronxant-se al parc infantil durant la nit són només algunes de les situacions que, segons ella, es viuen en aquesta plaça. «No només aquí, sinó en tota la Barceloneta. Ara la moda és torejar els cotxes al carrer de l’Almirall Cervera».

Benito considera que els problemes principals del barri són dos: la gentrificació i l’incivisme. «Al primer l’ajuntament ja ha començat a donar-hi solució, però al segon no». En la seva opinió, no se sanciona prou els turistes incívics. I explica que ella també ha presenciat, en altres moments, escenes sexuals a la platja a les nou del matí.

Notícies relacionades

Ivano Capano és el propietari del Filferro, bar ubicat a la plaça. Com els altres dos veïns, opina que no se sanciona prou l’incivisme i denuncia que la zona està presa per segways i patinets elèctrics que van «a tota pastilla», malgrat la restricció municipal.

Estat d’abandonament

L’estat d’«abandonament» que viu el barri i, en concret aquesta plaça, el resumeix amb un exemple. «Aquest és el segon estiu que hi ha una cadira de ferro encadenada als bancs. Porto demanant que la treguin des de l’any passat i res». També assegura que són principalment els barcelonins els que pateixen la pressió turística. «Les multes arriben molt més a la ciutadania que no pas als turistes. És fàcil atacar a qui hi és sempre i no a qui hi està de pas», acaba dient. Una idea secundada per Susana Benito: «Els ciutadans cada vegada tenim més deures i menys drets. Els turistes, al revés».