Economia urbana
Pelai ressorgeix amb més diversitat de botigues i només un 3,7% de locals buits
L’escassa disponibilitat en eixos ‘prime’ pròxims a aquesta artèria de Ciutat Vella accelera la demanda en el vial i el revaloritza, amb menys comerç de moda. Ben aviat obrirà negoci la danesa Normal i arribarà el relleu de Stradivarius
La presència de sabateries s’ha reduït del 9% al 5% de l’oferta en els últims 10 anys

Ubicada en ple centre, com a frontera entre Ciutat Vella i l’Eixample amb una vorera en cada districte, el carrer Pelai està ressorgint comercialment després d’uns anys de letargia i dels èxodes comercials que va causar la pandèmia. Una via curta però amb enorme afluència, ja que connecta la plaça d’Universitat amb la de Catalunya i la Rambla. La recuperació del vial comporta un canvi de guió, perquè l’àmbit de la moda perd pes (ja només suposa el 32% de l’oferta en metres quadrats) gràcies a un augment de la diversificació comercial, i deixa sols un 3,7% de disponibilitat de locals al carrer, segons dades del primer trimestre de l’any, bastant per sota del 6,2% de mitjana a les zones prime o més cotitzades. Els canvis es visualitzaran aquest any amb l’obertura prevista de l’espai de la firma de cosmètica Normal a la cantonada amb el carrer Balmes i el tancament de Stradivarius.

Pelai ressorgeix amb més diversitat de botigues i només un 3,7% de locals buits | FIRMA /
Una radiografia del carrer realitzat per la consultora immobiliària CBRE posa en relleu el dinamisme recent. El 2019, just abans de la crisi sanitària, va viure un any d’estabilitat de l’oferta, amb només 353 m2 contractats. A l’any següent, marcat pels tancaments i canvis, aquesta xifra va pujar a 1.131 metres; el 2021 van ser-ne 757, mentre que alguns locals tancats es van reactivar el 2022 amb 1.935 m2 firmats. De nou el 2023 va ser de calma, amb només 500 m2 amb nous operadors, seguit per un dinàmic 2024 en què Pelai va créixer un 167% en espai firmat, arribant fins als 1.335 metres quadrats, xifra que va significar un 5,3% del total anual a Barcelona.

Pelai ressorgeix amb més diversitat de botigues i només un 3,7% de locals buits /
Evolució recent
Iris Oliu, director associat de High Street a Barcelona de CBRE, remarca que històricament Pelai ha sigut "un eix bastant demandat", però que es troba entre els que més tancaments va patir durant la pandèmia, amb un 16,2% de locals buits i que el 2022 van arribar a ser un 18%, contagiat per la crisi comercial. Però la recuperació en les zones més cotitzades de Barcelona –especialment de l’Eixample– es va produir a bon ritme un cop que els eixos pròxims, com la rambla Catalunya i el passeig de Gràcia, quasi es van quedar sense disponibilitat; llavors moltes marques es van plantejar Pelai, que destaca per conjugar, entre el seu torrent de transeünts, molts veïns i treballadors locals al costat de turistes que es dirigeixen al centre, dos sectors que han augmentat en els últims anys, relata. Hi ajuda la millora de la seva connexió amb la Rambla i la reducció del trànsit motoritzat.
L’experta concreta que queden només tres locals disponibles, però que això no vol dir que falti demanda, sinó que les condicions no són les que busca l’operador quant a dimensions o distribució. No obstant, aquest 2025 serà de novetats, perquè a la ja anunciada obertura de la danesa Normal en un local de 1.300 metres quadrats que abans va ser un banc, se sumarà el relleu per a Stradivarius, una de les marques joves d’Inditex que, després de 25 anys en aquesta ubicació, marxa dins de la seva estratègia d’apostar per espais més grans i més moderns, com els que ja ofereix en els pròxims Portal de l’Àngel i passeig de Gràcia. El seu substitut serà una obertura destacada de l’any, però, tot i que les negociacions estan avançades, hi ha diverses ofertes sobre la taula, segons altres fonts del sector.
Molt moviment
Pelai ha sumat en els últims cinc anys 14 operacions, un 42,9% de moda (popular) i de specialty retail, és a dir, especialitzats en categories concretes que no formen part dels grans grups tradicionals, com moda o restauració, però inclou marques de perfumeria, òptica, cosmètica, telefonia, electrònica, parafarmàcia, papereria, botiga de joguines o botigues de regals. També hi ha un 7,1% de menjar i beure i d’esports. En aquest temps han tirat l’àncora firmes com Pandora, Body Shop, Parfois, Décimas o el restaurant Vicio al número 1, entre d’altres.
En aquest context, l’augment de contractació i el descens de la disponibilitat han provocat un increment en les rendes, remarca Oliu. L’any passat es va tancar amb una renda prime de 120 euros per metre quadrat i mes, és a dir, la dels locals amb superfície d’entre 100 i 200 metres quadrats ubicats en planta baixa i en el millor tram del carrer. La previsió és que l’auge de preus es mantindrà el 2025: "Pelai es reposiciona com un carrer atractiu per a marques innovadores, torna a veure’s prime".
Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, que aglutina eixos comercials com Pelai, coincideix en el diagnòstic de millora del vial, que encara té recorregut ascendent quan culmini el relleu de l’oferta a El Triangle: en sortirà l’FNAC i des de l’any passat es planteja l’arribada de Lefties (Inditex) per ocupar-ne tot l’espai lliure. Destaca que el carrer està vivint "bones substitucions", davant la pèrdua de qualitat comercial que han viscut alguns punts de Ciutat Vella, i que té una altíssima afluència de públic. No obstant, reivindica l’Ajuntament una reurbanització de l’eix.
Canvis en la configuració
Tots aquests moviments han transformat el mapa de l’oferta. Així doncs, en aquests moments, els locals de Pelai es divideixen entre els dedicats a l’specialty retail (26% del total d’immobles comercials), moda (22%) i restauració i accessoris (18% per a cada sector). En termes generals, és un carrer dedicat al mercat massiu (84%) i amb operadors d’origen nacional (70% de locals, tot i que un 80% en termes de superfície comercial), manté la revisió de CBRE.
Notícies relacionadesLa composició ha canviat. El 2016, el 50% de la superfície estava dedicada a moda, mentre que ara només representa el 32% de l’espai total. No obstant, els sectors d’especialitats variades, de menjar i beure, i d’esports, han crescut fins als actuals 24%, 21% i 4%, respectivament.
Per subsectors, la moda femenina s’ha reduït a la meitat en una dècada, amb només cinc operadors i el 8% de la superfície total; la llenceria ha caigut més de la meitat i representa només el 3% de l’espai, i les sabateries han passat del 9% al 5%.
- Pronòstic delicat Operat d’urgència el ferit greu per l’atropellament de Cornellà
- ACTUALITAT BLAUGRANA Flick, sobre la rua multitudinària: «Em vaig quedar impressionat. Va ser increïble»
- SETGE SOBRE GAZA Vent en contra per a Israel: crítiques i aïllament de Trump a Macron passant per la premsa anglosaxona
- Protecció de la infància Els pederastes de la xarxa del Raval sabien que la víctima tenia 13 anys
- Quan falten dos anys per a les municipals Els alcaldes de Junts que endureixen les condicions del padró: «Hem declarat la guerra als okupes»
- EL GIRO D’ITÀLIA Ayuso torna a desafiar Roglic i li retalla un altre segon
- Fórmula 1 Alonso i Sainz il·lusionen a Imola a l’entrar entre els sis primers
- TEMPORADA CITYZEN EN BLANC El Crystal Palace guanya la FA Cup i deixa el City amb les mans buides
- DUEL AL PIZJUÁN El Reial Madrid converteix Dean Huijsein en el defensa més car de la seva història
- Tensió a Cornellà La conductora de l’atropellament múltiple, en llibertat