L'estiu escalfa la Barceloneta

El barri mariner reclama més recursos per afrontar els problemes de massificació turística, incivisme i vivenda que es multipliquen en aquestes dates

  / JULIO CARBÓ

 
zentauroepp39295654 barcelona 13 7 2017   ambiente nocturno en el barri de la ba170716171927
zentauroepp39295492 barcelona 13 7 2017   ambiente nocturno en el barri de la ba170716171953
zentauroepp39295634 barcelona 13 7 2017   ambiente nocturno en el barri de la ba170716171749
zentauroepp39295685 barcelona 13 7 2017   ambiente nocturno en el barri de la ba170716171913

/

4
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

L'Eduardo és un comerciant de la Barceloneta que fa uns dies va descobrir que el quart de casa que va llogar a una treballadora del barri ha sigut rellogat a turistes. Ni la confiança que tenia en la seva inquilina ha pogut amb la temptació del lucre ràpid que suposa treure profit del turisme en el nucli més cotitzat a l’estiu. Li consta almenys un altre relloguer a la mateixa finca, un fenomen que s’ha disparat aquesta temporada i se suma al panorama d’incivisme i saturació que pateix fa anys el barri. ¿Té solució? No és fàcil, però veïns i comerciants coincideixen a dir que calen «molts més recursos» per refredar aquesta olla a pressió.

Els casos de relloguer denunciats al juny van tornar a posar el focus en la Barceloneta, una àrea que ni de bon tros té l’exclusiva de la pressió turística, els problemes de convivència o d’especulació immobiliària, però que per la seva ubicació al costat mateix delmar, les seves dimensions i la seva pròpia idiosincràsia veïnal pateix especialment l’impacte estival. La guinda va arribar la setmana passada amb la difusió des de les xarxes socials del vídeo d’una parella fornicant a plena llum del dia en una de les seves places, que ràpidament es va fer viral.

«UN INCIDENT AÏLLAT» 

L’ajuntament treu ferro d’aquest últim incident «aïllat», que «podria donar-se en qualsevol ciutat del món» i demana que qualsevol testimoni d’algun fet similar ho denunciï immediatament. Assegura que els cossos de seguretat treballen perquè no es repeteixi i que el consistori ha desplegat altres eines al barri –el Pla de Veïnatge– que substitueix els operatius intensius d’estiu i funciona tot l’any.

Però des de l’Agrupació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta (ACIB), observen amb alarma el bucle mediàtic en què està immers el barri. «És evident que tenim molts problemes, però ara tot es magnifica amb les xarxes socials. En aquest cas no és res que no passi des de fa anys aquí i en molts destins amb platja massificats», argumenta Jaume Tomillero, el seu president en funcions. Una reflexió que no evita que siguin molt crítics amb tot el que passa.

LES REIVINDICACIONS 

«Estem indignats, però acostumats a estar indignats», relata, convençut que l’incivisme és només un dels seus molts problemes. «S’han de prendre mesures perquè fa temps que no estem bé», opina, embastant un discurs que posa èmfasi en els problemes d’especulació –com va informar aquest diari el dia 2 de juliol– que amenacen el veïnat, de mobilitat i fins i tot urbanístics. L’entitat creu que el mal estat dels carrers i els seus esvorancs mereixen tanta atenció, per exemple, com altres temes, i per aquest motiu insisteixen a reivindicar no només més Guàrdia Urbana, per exemple, sinó més inversions. I també prestar atenció a la mobilitat, que veuen caòtica perquè els nous vehicles de passeig (de segways a patins) segueixen desfilant tot i la recent regulació, juntament amb els formiguers que no flueixen bé per la planificació dels semàfors, opinen.

Però en l’ull de l’huracà sorgeix sempre la paraula turisme: els que dormen a la zona, els que la travessen per anar a les platges, els que abarroten el transport públic o els anomenats morts vivents que tornen després d’excessos nocturns al Port Olímpic. «La turismofòbia està a flor de pell i no hauria de passar», addueix Tomillero, que recorda que el viatger fa que molta gent «es pugui guanyar la vida», més enllà de l’hostaleria. Però la seva gestió està punxant al barri, opinen els afectats, convençuts que amb els agents cívics –n’hi ha dues o tres parelles, segons els dies– no n’hi ha prou i el problema dels pisos turístics no s’ha resolt sinó que ha canviat de signe.

Fa tres anys d’aquella altra imatge d’alt impacte: un turista completament nu comprant en un súper. Llavors hi havia centenars de pisos turístics il·legals explotats gairebé impunement. Les mesures de control i denúncia s’han multiplicat en aquest període, però el procediment de cessament d’activitat és lent i els propietaris que es lucren en la il·legalitat són molt més cauts: «Hi continua havent molts pisos però ara avisen el turista perquè faci menys soroll», sosté Pepa Picas de la combativa associació veïnal L’Òstia. Però a aquest flanc s’hi sumen ara els relloguers, un fenomen difícil d’aturar perquè és difícil sancionar l’inquilí trampós.

REGRESSIÓ AL 2014 

Notícies relacionades

Per aquesta activista «passejar pel carrer és horrorós». «És una invasió total i no hi ha una vareta màgica que ho solucions, però s’ha de deixar de portar activitats que atreguin gent», des de fires fins al futur Museu de l’Hermitage, cita.

«Estem pitjor, hi ha una regressió al 2014, un descontrol», avalua Manel Martínez, vicepresident de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, mentre mostra vídeos de gamberros circulant sobre la capota d’un cotxe. «Es necessiten més recursos tant de seguretat com per a temes de mobilitat, falten molts efectius, hi ha poca vigilància. Ens sentim estafats i decebuts», es queixa. Intueixen un estiu «fatal» i reivindiquen que el districte fitxi gent del barri (a través de la Taula d’Ocupació), que coneix el territori, com agents cívics i per col·laborar en la detecció de pisos il·legals.