Querella contra Colau per "acarnissament" amb els pisos turístics

La Plataforma Pro Vivendes Turístiques també interposa una demanda contra el Pla Especial d'Habitatges d'Ús Turístic

Consideren que la regulació municipal "s'extralimita" i és discriminatòria respecte a altres allotjaments

 

  / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

La regulació de l’oferta d’allotjament de Barcelona segueix sent una pedra a la sabata de l’alcaldessa Ada Colau i el seu equip de govern, a qui tant plouen  queixes dels que creuen que no es fa prou contra els pisos per dies sense llicència, com dels propietaris de vivendes legals que es queixen d’acarnissament municipal i qüestionen les seves eines per sancionar.

La Plataforma Pro Vivendes Turístiques, que integra persones vinculades a allotjaments no hotelers (de particulars a empreses, treballadors i col·laboradors), treu ara l’artilleria en forma d’una querella i una demanda per demanar l’anul·lació del pla de vivendes d’ús turístic.

La querella contra Colau i els tinents d’alcalde Gerardo Pisarello Janet Sanz, i la regidora Gala Pin és pel «seu acarnissament contra les vivendes d’ús turístic». A la querella per presumptes delictes de prevaricació hi figuren també excàrrecs del govern de l’exalcalde Trias i altres d’anteriors, com Mercè Homs, Antoni Vives i Ramon García-Bragado. L’Audiència de Barcelona estudia si l’admet a tràmit.

ANUL·LAR

La que sí que es va acceptar és la demanda davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya on sol·licitaven anul·lar el pla. Segons l’assessor legal de la plataforma, Marc Pertiñez, «lesiona drets fonamentals i vulnera la directiva europea de serveis», a més que es va aprovar sense discussió ni exposició pública, com va denunciar la patronal Apartur i va criticar part de l’oposició.

Aquest pla –que blinda noves llicències de pisos de lloguer per dies– va ser una mesura urgent de Colau davant el final de la moratòria de llicències de Trias mentre es treballava un pla especial més ambiciós, encara en tràmit.

Notícies relacionades

Per a la presidenta de la plataforma, Elizabeth Casañas, el pla és discriminatori (només limita pisos turístics), i va contra l’autoocupació i l’emprenedoria de famílies que «se sustenten» per aquesta via d’economia col·laborativa, mentre afavoreix les grans empreses d’altres allotjaments. També acusa Colau i el seu equip de multar erròniament.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, defensa l’acció municipal: «És la nostra opció pel dret a la vivenda. Els pisos il·legals fan que perdem vivendes en pro d’un negoci, només fem complir la llei»