urbanisme

La sequera manté en suspens la tramitació del Pol Biomèdic

El projecte afecta unes 96 hectàrees del terme municipal de l’Hospitalet 

L’ambiciós projecte urbanístic de l’Hospitalet de Llobregat no entrarà al DOGC i, per tant, no entrarà en vigor fins que no s’aixequi l’emergència

La sequera manté en suspens la tramitació del Pol Biomèdic

ÀLex Rebollo

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Fa gairebé un mes que es va aprovar de forma definitiva el PDU Biopol-Granvia de l’Hospitalet de Llobregat. La Comissió de Territori de la Generalitat va donar llum verda al projecte urbanístic més ambiciós de la segona ciutat de Catalunya el passat 4 d’abril. Amb tot, quatre setmanes després, el PDU encara no s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i per tant, no ha entrat en vigor.

Això es deu que la publicació del PDU Biopol-Granvia està condicionada que l’Hospitalet superi la situació d’emergència per sequera que afecta Catalunya. Fonts del Departament de Territori expliquen que, en compliment de les mesures derivades de les restriccions en el consum d’aigua impulsades el gener d’aquest 2024, previ a l’aprovació del PDU, es va demanar un informe a l’Agència Catalana de l’Aigüa (ACA).

"Al seu informe, l’ACA diu que en condicions de normalitat hídrica l’informe seria favorable", però que, atesa la situació d’emergència hídrica en la qual es troba l’Hospitalet i que el plantejament proposat planteja "un increment en les necessitats de consum d’aigua", declara l’"actual incompatibilitat del PDU".

D’aquesta manera, aquesta "incompatibilitat" serà vigent fins a la declaració de sortida de l’estat d’emergència per la sequera als municipis que beuen dels embassaments del sistema Ter-Llobregat, entre els quals s’inclou l’Hospitalet. Les pluges que han regat Catalunya les últimes setmanes portaran la Generalitat a estudiar, la setmana que ve, si s’aixeca l’emergència.

230 milions d’euros

L’abandonament d’aquesta fase permetria que prosperés l’inici de l’execució del macroprojecte urbanístic de l’Hospitalet, que preveu una afectació d’un 8% del seu territori –unes 96 hectàrees del terme municipal– i contempla una inversió d’uns 230 milions d’euros.

Notícies relacionades

Així, paradoxalment, l’escassetat d’aigua a les conques internes catalanes també manté en suspens les accions judicials que estudien les entitats contràries a la reurbanització del tram sud de la ciutat que proposa el PDU. Per a Javi Mulero, membre de l’entitat No Més Blocs, "fins que el projecte no surti publicat al DOGC no hi podem interposar recurs contenciós-administratiu", tot i que ja treballen en la redacció del recurs.

Una vegada s’aixequi l’emergència per sequera i el projecte arribi al DOGC, es podrà avançar en els següents passos administratius i en la licitació de les obres. De primeres, es portaran a terme els treballs relatius al soterrament d’un dels trams finals de la Granvia i que, segons explica Raúl Alvarín, director del Consorci per la Reforma de la Gran Via, una vegada s’iniciïn, s’allargaran durant uns tres anys. Això implicarà una sèrie de desviacions per desplaçar el trànsit del tronc central cap als laterals. Malgrat això, Alvarín remarca que l’objectiu és que, durant les diferents fases de soterrament, passi "el mateix nombre de vehicles que ara", malgrat que hi pugui haver més interseccions o aturades, a banda que es preveu una limitació de velocitat.

Temes:

Generalitat