Abusos de l’Església

El rastre de dos jesuïtes pederastes

El documental ‘La fugida’, coproduït per EL PERIÓDICO, 3Cat i Ottokar, exposa el cas de dos professors d’escoles jesuïtes enviats a Bolívia després d’abusar sexualment dels seus alumnes.

El rastre de dos jesuïtes pederastes

MONTSE BARAZA

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

La fugida, el documental que es preestrena dilluns al festival DocsBarcelona, exposa el cas dels sacerdots Francesc Peris i Lluís Tó, dos professors d’escoles jesuïtes –el primer, del centre del carrer de Casp, i el segon, del Sant Ignasi de Sarrià, tots dos a Barcelona– que van ser enviats a Bolívia després d’abusar sexualment dels seus alumnes.

La proposta d’explicar en format audiovisual aquesta història va partir del programa Nits sense ficció de 3Cat. Va ser l’estiu passat quan el realitzador Marc M. Sarrado va traslladar als màxims responsables de l’espai, David Bassa, Montse Armengou i Sílvia Pairó, la idea de fer un documental que abordés l’ocultació de sacerdots abusadors en països de l’hemisferi sud.

Els responsables de Nits sense ficció van contactar amb el periodista d’EL PERIÓDICO Guillem Sánchez, que des del 2016 investiga per a aquest diari casos d’abusos sexuals en escoles dels Maristes, La Salle, Pare Manyanet o els Jesuïtes. Sarrado i Sánchez, formant un equip en el qual encara faltava el director de documentals Josep Morell, de la productora Ottokar, van començar amb la producció d’un projecte que va fer les seves primeres entrevistes el setembre del 2023 i les últimes, als representants de la Companyia de Jesús a Catalunya, el febrer del 2024. Aconseguir que els jesuïtes participessin en el documental va requerir un esforç d’entesa per part de totes les parts que va ser llarg i complicat.

La fugida està basat en el treball que EL PERIÓDICO va començar fa vuit anys, però per explicar aquest tipus d’encobriment, consistent a amagar els pederastes en països en vies de desenvolupament, el documental va posar el focus sobre els sacerdots Peris i Tó.

Hi ha molts casos de religiosos espanyols que s’han comportat com a depredadors sexuals de menors en països americans o africans. Malgrat les sospites, no obstant, no existeixen proves que les seves respectives ordres fossin conscients de la seva condició de pederastes quan van decidir enviar-los a aquests països.

Notícies relacionades

La majoria de religiosos espanyols que han violat menors a Xile, per exemple, van ser enviats a aquest país abans d’exercir de professors a Espanya. I molts dels jesuïtes que actualment estan sent investigats a Bolívia per abusos van aterrar-hi massa joves per haver deixat un rastre investigable a Espanya. No obstant, de Peris i de Tó sí que existeixen proves.

Aquest diari estava en contacte amb exalumnes de l’escola de Casp que havien patit abusos per part de Peris abans que fos enviat a Bolívia. En el cas de Tó, aquest va ser destinat a aquest país després de ser condemnat per abusar d’una nena de 8 anys de l’escola Sant Ignasi el 1992. El documental cedeix la paraula a víctimes i testimonis catalans i bolivians.