DESACORDS A L'AJUNTAMENT DE BARCELONA

El Govern de Colau retira del ple les ordenances fiscals al no aconseguir prou suports

ERC finalment votarà en contra, com CiU, C's i el PP, mentre que la CUP encara no ho ha decidit però el seu suport seria insuficient

jjubierre36060147 barcelona  27 10 2016 rueda de presa de gerardo pisarello en161027140716

jjubierre36060147 barcelona 27 10 2016 rueda de presa de gerardo pisarello en161027140716 / FERRAN SENDRA

4
Es llegeix en minuts

El debat per a l'aprovació inicial de les ordenances fiscals de Barcelona impulsades pel govern d'Ada Colau ha sigut retirat de l'ordre del dia del ple municipal de demà divendres per falta de suports. Així ho ha explicat aquest migdia el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que ha criticat que ERC hagi declinat recolzar la proposta. "Creiem que es tracta d'un 'no' polític", ha emfatitzat.

El govern liderat per Colau i format per BComú i PSC s'ha quedat sense prou suport dels grups municipals de l'oposició per aprovar la tramitació de les ordenances fiscalsCiU, C's, ERC i PP han assegurat aquest dijous en les seves respectives rodes de premsa que no donaran suport a la tramitació per la falta de compliment d'acords i falta de diàleg de l'Executiu municipal amb els partits de l'oposició, mentre que la CUP ha assenyalat que han de ser les taules polítiques del partit a Barcelona les que decideixin el posicionament.

Després d'anunciar que l'ordenança es retirava del ple del divendres, Pisarello ha assegurat que l'equip de govern "no tirarà la tovallola" i ha insistit que està obert al diàleg. Afirma que no renunciaran al mandat de canvi que els va donar la ciutadania ni al mandat de negociació, per la qual cosa ha confiat a arribar a futurs acords amb els grups municipals de l'oposició.

Responia així al president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, que havia anunciat que els republicans votaran en contra de les ordenances fiscals  "perquè no han complert el que vam pactar l'any passat: transport gratuït per a joves fins als 16 anys". "Els joves de fins a 16 anys segueixen sense tenir la gratuïtat en el transport públic. Davant aquest incompliment, no hem pogut entrar a negociar les ordenances fiscals", ha afirmat Bosch.

El dirigent republicà ha revelat que el govern municipal ha fet una proposta d'última hora sobre la qüestió, però que no contempla la universalitat: "quan tots els joves fins als 16 anys puguin viatjar gratuïtament en transport públic, podrem començar a negociar", ha dit.

Pisarello ha lamentat que ERC hagi argumentat el seu vot en contra de les ordenances per un hipotètic incompliment dels acords amb el govern municipal, i ha assegurat que el 90% dels acords s'han complert i estan treballant amb el Govern de la Generalitat i el de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en la resta.

"En l'àmbit de la T-15 ja hem arribat a 2.000 joves en situació de vulnerabilitat, ja que s'han destinat 483.000 euros a aquest projecte", ha observat Pisarello, que ha insistit que continuen les negociacions amb l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) per poder integrar aquests avanços en el sistema tarifari integral.

En aquest sentit, ha asseverat que l'ajuntament "ja havia posat sobre la taula" 2,8 milions més per subvencionar aquells joves que no s'havien pogut bonificar de les ajudes aquest 2016. "Si hem pogut arribar a acords amb ERC a la Generalitat, a l'AMB, i més del 90% dels compromisos estan complerts: ¿Com s'entén el 'no' d'Alfred Bosch a aquesta proposta d'ordenances?", ha dit Pisarello.

ONADA DE CRÍTIQUES

La regidora de CiU Sònia Recasens ha reiterat la negativa que ja va avançar, al qualificar el Govern municipal de sectari per no haver negociat amb els grups de l'oposició: "Prefereix anteposar els interessos partidistes a pactar amb el principal grup de l'oposició", i ha recordat que Colau governa en minoria i que les seves actuacions estan perjudicant la ciutat.

La líder de C's a l'ajuntament, Carina Mejías, ha lamentat que l'Executiu municipal és "presoner de les seves pròpies actituds" i rebutjar les propostes dels altres grups municipals, i ha assegurat que el Govern s'ha posat en contacte amb el seu grup aquest mateix dijous per tractar de pactar les ordenances fiscals oferint una rebaixa de l'impost sobre béns i immobles (IBI).

"Se'ns proposa una rebaixa mentre a la CUP els proposen un augment", ha observat Mejías, que ha subratllat que aquesta situació exemplifica la situació en què es troba Colau, en què, segons ella, juga a intentar dividir i enfrontar a través de gestos.

ALTERNATIVA A COLAU

El president del grup municipal del PP, Alberto Fernández, ha assegurat que fa falta una alternativa a Colau i a les seves Ordenances Fiscals, i ha insistit que l'oposició ha d'emplaçar-se en favor d'una alternativa davant la falta de suports per impulsar projectes: "¿Quant és capaç d'unir Barcelona per traçar una alternativa a Colau?"

"Em preocupa que Colau enfonsi la nostra ciutat", ha insistit Fernández, que ha insistit que el Govern municipal pot seguir cap endavant perquè té el suport del PSC i còmplices en l'oposició, en les seves paraules, i per això ha demanat que es posi la ciutat per sobre de les sigles dels partits.

PRESSUPOSTOS

La regidora de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona Maria José Lecha ha assegurat que el seu grup municipal decidirà el seu posicionament sobre les Ordenances Fiscals a través de les taules polítiques del partit a Barcelona, i també ha alertat que no negociarà els Pressupostos amb el Govern municipal si no es compromet a canviar les funcions d'antiavalots que porta a terme la Unitat de Suport Policial (USP). 

Notícies relacionades

Lecha ha explicat que representants dels manters han assegurat que fa cinc nits que la USP ha portat a terme "batudes" contra ells, amb persecucions i decomisos a la Rambla, a prop de la parada de metro de Liceu, i per això e la CUP ha insistit que Colau ha de complir la seva promesa de substituir les funcions de la USP per una nova Unitat de Reforç a la Proximitat i Emergències (Urpe).

Preguntat sobre les negociacions dels Pressupostos municipals, Pisarello ha afirmat que ja han iniciat converses amb la resta de partits, amb l'objectiu d'augmentar la despesa social i reforçar la plantilla municipal: "No cremarem cap aposta", ha dit.