Compte enrere per a un desallotjament inflamable

L'ajuntament demana al jutjat que suspengui un llançament que podria originar un conflicte social

18 persones habiten a la Nova Rimaia, un bloc de vivendes al Raval que també allotja un espai de criança alternatiu

fcasals36028391 barcelona 24 10 2016  barcelona   fiesta contra el desalojo 161024192709

fcasals36028391 barcelona 24 10 2016 barcelona fiesta contra el desalojo 161024192709 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’edifici on es pot generar l’espurna que encengui un nou conflicte social a Barcelona es va projectar com un bloc de vivendes per a gent acomodada. Domicilis de més de 200 metres quadrats al barri del Raval, on la majoria dels pisos superen amb dificultat la tercera part d’aquest espai. No es van arribar a vendre. Des del 1992, aquests pisos de la ronda de Sant Pau «tan sols han tingut habitants quan aquests han ocupat l’edifici», explica Esteve, membre de l’assemblea de la Nova Rimaia, els actuals inquilins. 

    La primera Rimaia va estar ubicada al carrer de Casanova, i la segona, a la Gran Via de les Corts Catalanes. Aquest col·lectiu va ser, en certa mesura, el desenllaç del moviment estudiantil contrari al Pla de Bolonya, que va desembocar en violents enfrontaments entre policies i manifestants entre el febrer i el març del 2010. 

    L’enèsima ocupació, la de l’immoble de la ronda de Sant Pau, es va produir el 20 de febrer d’aquest any al final d’una marxa en homenatge a Pablo Molano, mort als 32 anys. L’activisme de Molano es va mantenir lligat al moviment antibolonya i al col·lectiu de la Rimaia, després.

    Esteve aclareix que el propòsit de l’ocupació està bastant allunyat de la reivindicació estudiantil original, però molt més a prop del conflicte que viu Barcelona en relació amb la vivenda. «No és lògic que aquest bloc hagi sigut desallotjat sis vegades. ¿Per què sis jutges diferents han ordenat desallotjar l’ocupació d’una propietat d’una gran immobiliària que sempre ha estat buit?», es pregunta.

Espai de criança

Vicente, un professor de Filosofia en un institut, és un dels inquilins. Assegura que, en total, són 18 persones, tres de les quals són menors –un d’aquests, el seu fill, de tan sols un any i mig–.Vicente no només resideix aquí, també forma part de la Rimaieta, «un espai de criança» alternatiu a les guarderies clàssiques inspirat en el llibre ¿Dónde está mi tribu?, de Carolina del Olmo. Aquest grup de pares, que es va formar al voltant d’una llevadora del CAP de les Hortes del Poble-sec, atén lactants d’entre 6 i 18 mesos.

    «Quan ets mare et sents molt sola i et dóna una gran tranquil·litat poder confiar que altres adults que creuen en la teva manera d’educar podran atendre el teu fill quan tu no puguis fer-ho», explica Laura. «A Barcelona falten llocs per als més petits», subratlla Tobías. En aquest bloc ocupat ells hi han trobat, de moment, el seu.

Notícies relacionades

    L’Ajuntament de Barcelona va enviar ahir a la tarda una petició per carta al jutjat d’instrucció 31, el mateix que va ordenar als Mossos d’Esquadra desallotjar la Nova Rimaia. Li demana «temps» perquè actuïn els serveis socials. El consistori també assegura que el propietari de l’immoble «ha rebutjat» totes les propostes perquè retiri la denúncia.

    La Nova Rimaia va celebrar ahir durant la nit una festa per oposar resistència a un desallotjament que podria ser imminent. I, un altre cop, conflictiu.