Trobada una quilla a la Ciutadella que podria ser d’un altre vaixell medieval
La resta arqueològica, de 3,43 metres de llarg, ha sigut localitzada mesos després del descobriment d’una embarcació del segle XV al mateix lloc.

Nou descobriment al solar de l’antic Mercat del Peix de Barcelona. Mesos després de l’excepcional troballa d’un vaixell del segle XV, ha aparegut una quilla, la peça de fusta o metall que va de popa a proa per la part inferior d’un vaixell i sosté la seva carcassa. S’ha trobat separada de l’embarcació, per la qual cosa podria pertànyer a la mateixa o ser un segon vaixell.
Els directors de la intervenció arqueològica, de l’equip de l’empresa Arqueòlegs.cat, ja van avisar que podrien trobar noves restes arqueològiques en aquest espai on es construeix un nou pàrquing, en el marc de les obres de la Ciutadella del Coneixement, on encara queda terreny per excavar.
La quilla, de 3,43 metres de llarg, es va descobrir mentre es realitzaven tasques de seguiment arqueològic amb màquina, durant una de les operacions de pilotatge del terreny. En aquell moment, es va detectar que la peça havia quedat enganxada a un dels pilots, amb el risc que es fracturés si es continuava intervenint sense precaució. Davant aquesta situació, es va decidir intervenir amb una excavació manual per alliberar-la amb compte. Una vegada assegurada, una excavadora va facilitar-ne l’extracció definitiva sense causar cap mal.
De la mateixa manera que el vaixell de fusta de grans dimensions, de 10 metres de llarg i tres d’ample, la quilla localitzada també es troba en bon estat de conservació. Malgrat estar "una mica alterada per certs microorganismes", manté tota la forma i la fusta és "bastant consistent", cosa que permet fer una bona extracció, va explicar ahir en declaracions als periodistes la directora de restauració, Delia Eguiluz.
Peça a peça
Notícies relacionadesEs retira peça a peça amb una cura extrema per netejar-les i es dipositen de manera immediata en piscines d’aigua habilitades al voltant de l’excavació, que permet mantenir-les en un medi humit molt similar al de conservació original. Aquesta metodologia evita que la fusta s’assequi i es deteriori abans de traslladar-la i tractar-la definitivament, que en aquest cas serà en el centre de conservació de Zona Franca.
Es preveu que la intervenció es pugui completar en un termini màxim de 15 dies, tot i que la complexitat tècnica i l’estat del subsol poden condicionar el ritme de treball. Malgrat les inclemències meteorològiques i altres imprevistos, el calendari es manté en les previsions i tampoc afectarà els terminis de l’obra per construir el futur pàrquing. Aquest element singular, del qual una investigació determinarà a què pertany i quin n’és l’origen, se suma a la intervenció arqueològica de les últimes setmanes, de gran complexitat tècnica, per extreure i conservar les peces que conformen el vaixell, batejat com Ciutadella I.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Oriol Pujol inicia un nou projecte empresarial
- Rampes nocturnes: per què es produeixen, quines són les causes i què he de fer?
- De 7Cases Detinguda una administradora de finques per apropiar-se de 256.246 euros de 14 comunitats de veïns
- Xarxa de pederàstia Els educadors que tractaven la menor tutelada violada pel 'Pelicot català' van descobrir al seu mòbil fotos i vídeos dels abusos