UNA ENTITAT DE GRÀCIA

Xiquets de Can Musons

Els Castellers de la Vila de Gràcia van néixer el 1996 gràcies a uns joves escoltes del barri -- Qualsevol pot participar en els assajos en l'espai cultural del carrer d'Alzina

Assaig 8Membres dels Castellers de la Vila de Gràcia.

Assaig 8Membres dels Castellers de la Vila de Gràcia. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Castellers de la Vila de Gràcia és una entitat relativament jove, però amb molt de pes a la vida associativa del districte de Gràcia. La història de l'entitat, amb uns 450 socis actualment, es remunta al 1996, quan un grup de joves de l'Agrupament Escolta de Sant Joan de Gràcia van assajar el seu primer castell humà. «Un dels membres de l'agrupació ens va encomanar la seva afició pels castells i vam començar a assajar. Ens vam presentar oficialment un any després a la plaça de Rius i Taulet, ara plaça de la Vila», recorda Roger Gispert, de 39 anys, soci i cofundador de l'entitat.

La colla va agafar el relleu dels Xiquets de Gràcia, encara que una i altra entitat no tenen res a veure. «Aquesta colla es va constituir a finals del segle XIX, amb gent procedent de Tarragona, però va desaparèixer durant la guerra civil», explica Gispert, que ha assajat castells en diferents espais del barri. «Vam començar al Centre Artesà Tradicionàrius, després vam passar per l'Escola Jujol i, durant molts anys, vam assajar a l'escola Reina Violant», afegeix el cofundador.

Des del juliol del 2012, els Castellers de la Vila de Gràcia practiquen els seus castells a l'Espai Cultural Albert Musons (Alzina, 7) conegut popularment com Can Musons. «Té un gran cub per als assajos perquè ja es va fer pensant en les entitats que acolliria. Venir aquí i poder assajar en les millors condicions va suposar un abans i un després per a l'entitat», explica Joan Carles Llibre, de 51 anys, president de l'entitat des d'en fa dos. «El nombre de socis -continua Llibre- va créixer de manera exponencial».

L'enxaneta Clara Cervera, de 9 anys, en fa cinc que puja i baixa castells. «Al principi tenia una miqueta de por, però aquí aprens a confiar en tu mateix i en els altres. Els castells són un joc d'equip», explica la Clara, que disfruta molt grimpant pel «nou de set perquè és molt gran».

Els entrenaments a Can Musons estan oberts a tots els veïns que hi vulguin participar. No hi ha límits d'edat i la quota és voluntària. «El més jove té 5 anys i el més gran, uns 70. Aquí s'ajunten famílies senceres, dues i tres generacions», subratlla Llibre, que destaca el treball a l'ombra dels membres de l'organització. «Tenim una junta administrativa, un equip tècnic i diferents comissions. Per gestionar una massa social tan gran és fonamental repartir la feina», afegeix el president.

Una 'app' a mida

Notícies relacionades

Aquesta colla, en el top 10 català segons la classificació oficial, assagen tres dies a la setmana. «No és fàcil conciliar la vida personal amb la laboral i aquesta afició. N'hi ha que vénen els tres dies, d'altres només poden fer-ho un dia. I alguns vénen solament per fer pinya en una data assenyalada», explica Llibre.

Per facilitar el treball de l'equip tècnic va sorgir la idea de crear una aplicació per a mòbils que permet als seus membres confirmar la seva assistència a l'assaig amb antelació. Gràcies a l'app, creada per un membre de l'entitat fa un parell de setmanes, els Castellers de la Vila de Gràcia ja no passen llista i guanyen molt de temps. «Hem aparcat la llibreta. Som una colla del segle XXI» diu en broma Gispert.