Cuchillería Primitivo Labrador

Excepte guillotines, el comerç del Raval despatxa i esmola tota mena d'eines tallants

cmontanyes32359755 barcelona   09 01 2016    barceloneando  un pasean160110183810

cmontanyes32359755 barcelona 09 01 2016 barceloneando un pasean160110183810

3
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pel nom sembla un comerç escapat del Madrid galdosià: Cuchillería Primitivo Labrador. Però és molt del Raval present, ja ho veuràs.

    A Catalunya hi residien 304 homes que es deien Primitivo el 2014, cap d’ells nascut després del 1989, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). El que ens interessa, Primitivo Labrador Labrador, va fundar el negoci en qüestió  el 1969 i el va traspassar a l’indi Lalit Kumar Khatri fa quatre anys.

    Excepte guillotines, mal vistes en una monarquia, l’establiment despatxa i esmola tota mena d’eines tallants. La humanitat s’ha passat des de l’edat del ferro, al voltant de tres mil anys, perfeccionant aquests instruments. La Cuchillería Primitivo Labrador (Carme, 16) és un destil·lat d’una tecnologia d’allò més sofisticada. Anem per parts, com diria ja saps qui.

    Ganivets de cuina. Els millors són els japonesos, informa Ravi, fill de Lalit Kumar. Els fabricats a Alemanya (per exemple els de la marca Zwilling J. A. Henckels, popularment coneguda com la dos ninots, que antany motivaven excursions a Andorra) també són bons però no tant. I molt respectables són els espanyols Arcos.

    Hi ha ganivets específics per a tot, des de tallar tomàquets (molt punyeters, i encara més a partir de cert punt de maduresa) fins a preparar sushi. Malgrat que l’anomenat de xef serveix per pràcticament tot. Amb un de xef, un per pelar patates i un per tallar pa pot funcionar bé una cuina domèstica.

Acer llegendari 

La diferència principal la marca l’acer. Les gammes altes de les firmes japoneses utilitzen acer de Damasc (o damascè o damasquí), un aliatge llegendari que posava els cabells de punta als croats. És un assumpte gairebé esotèric, l’acer de Damasc, de manera que per evitar pífies només consignarem que no n’hi ha d’altres de millors. «A partir de 32 capes parlem d’un bon acer de Damasc», assegura Nikhil, el germà de Ravi. 

    Afilat. És fonamental. «Un ganivet sense esmolar és més perillós que un d’esmolat perquè t’obliga a fer un excés de força», expliquen els germans Khatri, originaris de Jaipur. Aquí es posen misteriosos i es neguen en rodó a mostrar el taller d’afilament. Secret professional. «Del que sap un gallec [Primitivo] i el que sap un indi [Lalit Kumar] n’ha sortit una nova forma d’esmolar», diuen. El cas és que els arriben eines professionals per afilar de tot Barcelona i fins i tot de la resta d’Espanya. 

    I no només de professionals. Un matrimoni hi entrega unes humils estisores. Són de Sagrada Família. Caram, sí que tenen fama les esmolades de la Cuchillería Primitivo Labrador. «Bé... El que passa és que al nostre barri no hi queden ganiveteries, de fet només hi ha botigues de souvenirs, i preguntant preguntant al final a la ferreteria de capçalera ens van indicar aquesta».

    Tampoc era qüestió de posar-se a esperar el xiulet de l’esmolet ambulant, aquell deliciós so gairebé desaparegut. Si necessites escoltar-lo, busca a internet La melodía del afilador, de Super.

‘Carraca’ terrorífica

Navalles. En aquesta categoria sí que despunta Espanya. Expósito, d’Albacete, i Muela, de Ciudad Real, en són artesans de primera fila. Nikhil obre una navalla de carraca de cinc molles. Cada cric és un grau de por. Quan un bandoler acabava d’obrir-ne una de set molles, en comptades ocasions devia tenir contrincant al davant.

    Gairebé totes són de col·lecció. Però no pas totes. Dos homes entren buscant una navalla Pallarès, casa solsonenca. Tots dos van néixer a Santa Maria d’Oló i, tot i que fa molt que viuen a Barcelona, hi mantenen vincles rurals. «Hi ha qui a la butxaca hi porta el mòbil. Jo hi porto la Pallarès», explica el comprador. Imprescindible a l’hortet i útil en mil ocasions.

    Espases. Forjades a Toledo. Fins i tot les katanes amb la firma de Hattori Hanzo. Pensa en una espasa famosa de la història o de la ficció i allà la tens.

Notícies relacionades

    Hi ha molts més estris tallants (destrals, falçs, matxets...) a la Cuchi-

llería Primitivo Labrador, però fins aquí els principals. En l’apartat de parament de la cuina destaquen els molinets de pebre (i ara també de sal) Peugeot, anteriors als automòbils i tan robustos que donen al comprador garantia de per vida. «A la Xina van intentar replicar-los però els sortien igual de cars i ho van deixar córrer», diu Ravi.