Alerta per inseguretat

Les xarxes obertes poden facilitar el robatori de dades personals a internet

2
Es llegeix en minuts
C. J. / BARCELONA

A Barcelona funcionen uns 600 punts municipals d'accés a internet i un nombre indeterminat d'accessos privats. No només cases, sinó hotels, restaurants, bars, empreses i centres de negocis disposen dels seus. Molts els obren als seus clients de manera que ja és part del servei que ofereixen. I el públic ho agraeix, però no tothom sap que han de vigilar el seu equip com la seva bossa, i no només físicament. Els enginyers de telecomunicacions, a través del col·lectiu Telecos.cat, acaben de llançar una advertència contra les xarxes obertes (sense contrasenya) d'accés sense fil a internet  i el robatori d'informació.

Telecos.cat, en el seu informe Societat i Telecos 2015, en el qual també reclamen més infraestructures d'internet en polígons industrials i en avions, alerten que «les xarxes que se'ns ofereixen en bars, hotels, comerços i altres espais de pública concurrència són de dubtosa seguretat». Segons la seva opinió, hi ha una «baixa seguretat de les xarxes en si mateixes» i, a més a més, «cal afegir-hi el mal ús i el desconeixement dels usuaris, com també la mala fe d'alguns individus que s'aprofiten dels forats de seguretat», insisteix l'informe.

«Amb un ordinador i alguns programes, es pot vigilar l'activitat que porten a terme altres usuaris a la mateixa xarxa, i si la configuració de la xarxa ho permet, algú pot estar mirant», adverteix Joan Solé, president de Telecos.cat, que recorda que els administradors d'aquest tipus de xarxes solen garantir l'accés però no sempre tanquen bé la porta. «He trobat xarxes públiques molt ben assegurades i altres no tant. Tot depèn del protocol de seguretat que utilizin, i el de casa sol ser fàcil de trencar», explica Michael Fontaine, informàtic francès que està de pas per Barcelona.

Notícies relacionades

Els enginyers de telecomunicacions no estan sols en la seva croada. Diversos organismes de seguretat han advertit contra les wi-fi gratuïtes i lliures, i asseguren que en cas de necessitar connectar-se a internet sempre és més segura la connexió 3G mòbil. «Les wi-fi públiques són per fer-les servir, però amb cura. La gent no les hauria de fer servir per consultar informació que considerin molt important per a ells, com el seu compte bancari,el correu electrònic o el Facebook», assenyala Marco Antonio Lozano, tècnic de seguretat de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe).

SENSE RASTRE / Si algú capta informació sensible a través d'aquest tipus de xarxes i la la fa servir per cometre un delicte ningú s'acabarà adonant de com la va obtenir. L'atac més possible a través d'una xarxa insegura és el que es coneix com a man in the middle (un home al mig). «Si algú es connecta amb un ordinador a una xarxa insegura, pot aconseguir que tothom passi per la seva màquina i els altres usuaris accedeixin a pàgines falses que ell els mostra quan es connecten. Obtenir les claus bancàries es pot fer, però per fer transaccions ja no és tan fàcil perquè els bancs solen aplicar mesures de seguretat alternatives, com per exemple missatges al mòbil o targetes de validació», afirma Lozano.