'FAÇANISME'

Els carrers com a decorats

Els carrers com a decorats_MEDIA_1

Els carrers com a decorats_MEDIA_1

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Igual que l'elit intel·lectual de Barcelona ha guardat un còmplice silenci mentre la balança econòmica de la ciutat es decantava potser en excés cap al plat del sector turístic, els arquitectes de la ciutat (llevat de comptadíssimes excepcions) amb prou feines van protestar quan les empreses immobiliàries, amb el beneplàcit municipal, van procedir a demolir velles finques, però a conservar-ne la façana perquè amb això garantien una posterior venda dels nous pisos a preus més elevats. A aquesta pràctica se la coneix com a façanisme.

Les arquitectes Alícia Dotor i Belén Onecha sostenen que aquella pràctica ha comportat la pèrdua d'un patrimoni de gran valor. Així s'hauran demolit preciosos exemples de volta catalana, un tipus de volta amb una tècnica constructiva que corre el risc de perdre's perquè era artesanal, i escales segurament molt cinematogràfiques.

Notícies relacionades

El façanisme es pot afirmar que és una pràctica immobiliària destinada a donar un plus de valor a la finca, però ha acabat per entrar de ple en el debat de la ciutat turística perquè el resultat final és que ofereix als visitants un recorregut per uns carrers que tenen molt de decorat.

Tant d'auge va tenir el façanisme, que a les facultats d'arquitectura es va ensenyar una matèria destinada a resoldre l'equació que suposa conservar la façana original i, tot i això, encaixar-hi un nombre més gran de pisos.