PER CUINAR EL CAP DE SETMANA
El receptari per al dia de Reis
La tradició convida a celebrar la traca final del Nadal amb un bon rostit de vedella apte per a molts comensals, unes peres de Puigcerdà per refrescar la boca i l'imprescindible i màgic tortell de Reis.

La Conxi prepara una peça de vedella, ahir al mercat de la Concepció. /
Les veritats poètiques, dins de les incerteses històriques, solen tenir agradables conseqüències gastronòmiques, entre les quals hi ha la de menjar-se un tortell el dia de Reis. Fantàstica idea que ens permet disfrutar d'un pastís que conté dos elements màgics, la fava i la corona, dos motius d'il·lusió que afecten tota la família. Sabent que aquest tipus de postre s'ha de deixar en mans dels professionals -perquè no és gens fàcil de preparar-, val més dedicar la nostra energia culinària a altres plats que també tenen la seva tradició.
Un d'aquests plats consisteix a cuinar un rostit de vedella, un dels animals presents al pessebre, almenys fins que el Papa ha dit el contrari. Rostir una gran peça de carn de boví forma part d'un llenguatge gastronòmic que deixa la nostra cuina oberta a la presència de nombrosos comensals. D'aquí ve l'èxit dels rodons, que poden ser o de la cama o de l'espatlla.
L'Isa i la Conxi, a la seva parada de la Concepció, el preparen a partir de vedelles etiquetades Bencriada. És una carn tendra i gustosa a la qual elles afegeixen sàviament una mica de cansalada ibèrica, que hi dóna un punt de melositat, més una aportació d'aromàtiques trufes. Notable peça amb la qual practicar la més clàssica recepta de Reis, aquella que inclou la picada catalana i un rajolí de vi ranci.
CABRIT I PEIXOS / Per als que estiguin disposats a no seguir tradicions i sí a assaborir el plaer del rostit, el cabrit és una opció de primera. Sencer costa 26,50 euros el quilo, amb la garantia de ser de la serra de Filabres.
Mentre la carn es manté a un preu pròxim al que tenia abans de les festes, el peix segueix sent car. No perquè la demanda n'hagi disparat el preu, sinó per dues raons evidents: els pesquers francesos fa 15 dies que estan amarrats i els temporals a Galícia han fet disminuir les captures. Al marge de calamars i llobarros salvatges -que pesen gairebé un quilo i que es venen al voltant dels 20 euros-, el turbot de piscifactoria (a 15 euros) és l'alternativa econòmica al lluç, que està tres euros més car. Segons Manel Pintanel, del mercat de la Concepció, la setmana que ve hi haurà més gènere, de manera que els preus poden baixar fins a un 40 per cent.
La versió culinària verda, compatible amb un bon rostit, ens porta a comprar fruites i verdures de temporada, que tenen com a estrelles les cols de Brussel·les (a 2,90 euros), els manats de bledes i les autèntiques peres de Puigcerdà, com les que ven Josep Peña a la Boqueria a 4,90 euros el quilo. Menjar-ne és tan agradable com disfrutar del tortell. Aconseguir la corona el dia de Reis implica brindar amb cava dient «el rei beu», una frase tradicional que obliga a fer un brindis a la resta dels comensals.
- Conducció Per aquest motiu hauràs de portar piles al cotxe a partir de l'any que ve
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Política local Els locals del Born hauran de tancar abans si fan soroll de nit
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- L'ADMIRACIÓ DEL FUTBOL MUNDIAL Ecos de l'Inter-Barcelona: "La millor semifinal de la història de la Champions; ningú volia que s'acabés"