CONSEQÜÈNCIES DE LA CRISI IMMOBILIÀRIA

La família desallotjada al Clot anirà a una vivenda social

El desnonament dels Loyé es va fer famós per la violència amb què es va executar

L'Oficina de la Vivenda de Sant Martí li cedeix un pis de lloguer assequible

Verónica Loká s’enfronta a un mosso d’esquadra el dia que va ser desallotjada del seu pis, el 26 de juliol.

Verónica Loká s’enfronta a un mosso d’esquadra el dia que va ser desallotjada del seu pis, el 26 de juliol. / ARXIU / ARIANNA GIMÉNEZ

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

Eliseo Loyé es mostrava ahir content. Després del traumàtic desallotjament del juliol passat al Clot i de dos mesos amb la família dispersada en cases de familiars, els Loyé veuen la llum al final del túnel. «Ens van trucar divendres des de l'Oficina de la Vivenda de Sant Martí per dir-nos que ens havien trobat un pis al barri, a prop del col·legi del nostre fill», explicava Eliseo. «Encara no sabem les condicions del contracte, i no hem vist el pis, però ens han dit que és a la Gran Via i que podrem entrar-hi a finals d'octubre», va dir el pare de família.

Per Loyé, el més dur d'aquests dos mesos ha estat estar separats. «El meu fill és a casa del germà de la meva dona al Paral·lel, i havia de travessar cada dia Barcelona per anar a l'institut», explicava. «Sort que al consell escolar s'han portat molt bé i s'ha pogut quedar a dinar al menjador», afegeix.

De les desenes de desallotjaments que els últims temps s'han portat a terme a la ciutat (i fora), el d'Eliseo, Verónica i els seus tres fills va ser especialment sagnant. No es tractava d'una execució hipotecària. Estaven de lloguer. Va ser simplement que el propietari de la finca, que va decidir que havia arribat el moment de treure més partit de la seva propietat, els va apujar el lloguer d'una manera tan espectacular que aquesta família treballadora, que feia 25 anys que vivia al lloc, no va poder afrontar el nou preu.

Notícies relacionades

SUPORT DELS VEÏNS / Veïns, amics i també membres de comandos antidesnonaments sorgits del 15-M van anar al pis de la família Loyé el dia de l'anunciat desallotjament per intentar evitar-lo, com havien aconseguit en altres casos similars, però el matí del 26 de juliol no hi va haver sort. Mig centenar d'agents dels Mossos d'Esquadra es van desplaçar fins al lloc amb una ordre clara: la família se n'havia d'anar. No hi valien excuses. I així va ser. La desproporció dels efectius policials utilitzats per al desallotjament d'una família va encendre els ànims dels presents, i la policia no va dubtar a recórrer a la violència. L'actuació es va saldar amb tres ferits lleus: un veí que intentava impedir el desnonament i dos policies que l'executaven.

MANIFESTACIÓ PER LA VIVENDA / Precisament per lluitar contra situacions com la viscuda per la família Loyé al juliol -en el seu cas, sembla que amb final feliç-, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha convocat per a aquesta tarda una manifestació a les 18.00 hores a la plaça de Catalunya, per demanar la regulació de la dació en pagament -que a l'entregar el pis es cancel·li el deute hipotecari- i la reconversió del parc de vivendes buides i executades en un parc de lloguer social per fer realment efectiu el dret a la vivenda.