POLÈMICA PELS ramals FERROVIARIS AL NOU MOLL PRAT

La Zona Franca salva el cisma amb el port pels accessos

L'ajuntament tanca a Madrid un acord que de moment manté en secret

Vies d’ample ibèric del carrer 4 de la Zona Franca, divendres.

Vies d’ample ibèric del carrer 4 de la Zona Franca, divendres. / JULIO CARBÓ

1
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA
BARCELONA

Només el pragmatisme va evitar ahir que la Zona Franca, entesa com el conglomerat que formen el consorci i les principals empreses del polígon, i el port de Barcelona s'enfrontessin a compte dels accessos ferroviaris al nou moll Prat, que entrarà en servei a mitjans del 2012. La Mesa de Mobilitat del Delta (del Llobregat), organisme que agrupa tots dos bàndols, es va reunir ahir. Per evitar friccions es va consensuar un comunicat eludint la qüestió més espinosa. Qüestió que, d'altra banda, CiU creu haver encarrilat. El tercer tinent d'alcalde, el d'Infraestructures, Antoni Vives, va tancar un acord, «de consens» va dir, malgrat que hi ha parts que desconeixen el seu contingut, amb el Ministeri de Foment sobre aquests mateixos accessos. ¿Quin? No se sap. No veurà la llum pública fins que Vives es reuneixi amb les parts i tots hi donin el seu vistiplau.

Cal dir que això no és nou o exclusiu de l'ocasió. Vives ja va dir que aquest seria el seumodus operandi, per exemple, en l'espinós assumpte de la plaça de les Glòries: no fer públic res fins a haver-ne parlat amb els veïns.

Mentrestant, el Consorci de la Zona Franca (CZF), Nissan, Mercabarna i Makro, firmants principals d'una carta a la Generalitat, a l'ajuntament i a l'Estat, en què demanaven que l'accés provisional ideat usant vies actuals amb l'afegit d'un tercer rail d'ample europeu no passés pel carrer 4, el carrer més gran del polígon, ja que seria un gran obstacle per a la logística d'aquests gegants econòmics, no afluixen.

Notícies relacionades

DESCONEIXEMENT / Un portaveu del CZF va reconèixer a aquest diari que s'han reunit amb l'ajuntament i els han presentat les seves alternatives, però que desconeixien què és el que Vives hauria portat a Madrid i pactat amb el secretari d'Estat Víctor Morlán. El Ministeri de Foment és qui ha de pagar aquests accessos.

Vives va assenyalar que en la reunió amb Morlán s'ha acordat, així mateix, crear una comissió bilateral que es reunirà cada mes per seguir els projectes que l'Estat finança a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Entre aquestes obres destaca l'estació de la Sagrera. Vives i Morlán estudiaran en un futur noves vies de finançament que garanteixin la viabilitat del projecte.