PER CUINAR EL CAP DE SETMANA

El festival de la pesca salada

Els tradicionals costums de Quaresma propicien un receptari riquíssim de plats de bacallà, d'arengs, de maires i de sardines, que es poden acompanyar de verdures del temps com les carxofes.

Parada de pesca salada Soler, al mercat de Provençals.

Parada de pesca salada Soler, al mercat de Provençals. / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts
Miquel Sen
Miquel Sen

Periodista

ver +

S'acaba el Carnaval amb l'enterrament de la sardina i comença, segons la més estricta tradició, un festival de pesca salada que en segles passats portava a l'atur temporal els car­nissers i els xarcuters, obligats a que­dar-se sense clientela durant 40 dies. Era el temps de la Quaresma, en què els fidels es mortificaven oblidant-se de lloms i entrecots. Són vells costums que van generar un receptari riquíssim amb el bacallà com a protagonista, a base de morros i penques.

Unes peces que Soler, al mercat de Provençals, ven salades o en el seu punt de remull. De fet la seva parada, la número 59, és un recordatori de sabors perduts, perquè té arengs, a 0,75 euros la peça, les seves germanes de mida més petita o marietes, els capellans, que són les maires seques, ideals com a tapes, i les sardines salades, aliment dels pagesos de secà. Si el bacallà que ven Soler té un receptari culte, ric, de bisbe, les marietes, arengs i sardines salades requereixen coccions molt curtes o maceracions en oli per suavitzar l'excés de sal.

Són productes de temporada i tradició que podem cuinar amb les verdures del temps, com les carxofes, que ara es poden trobar d'oferta amb el reclam de dos quilos a tres euros a Carme i Toni, parada 135, o la mitja col -una col sencera és molta col-, a uns mòdics 80 cèntims. Dins del concepte quaresmal s'ha de posar atenció a uns escamarlans vius amb la denominació de Borriana, a 26,90 euros el quilo, que venen a la parada de l'Anna, als galls de dues mides, a 12,95 euros i 8,90 euros quilo, més uns musclos a 3,90 euros i unes cloïsses importants a 26 euros, que suggereixen receptes de les rianxeiras.

Per a l'escabetx i el suquet

Diuen que hi havia un cert abat d'un monestir gallec que trencava la Quaresma tirant un porcell al riu i pescant-lo uns metres més avall, com si es tractés d'una truita. Podem canviar d'estil i buscar bones referències de carn vermella a la parada de la Kima, la 17, on la culata d'espatlla marca 13,20 euros, i el cap de mort, 14,30 euros el quilo. Dins del capítol de la carn val la pena aprovisionar-se de be, ara que està a bon preu, ja que la cama cotitza a menys de 10 euros el quilo. A la carnisseria Pont, situada a la parada 54, s'ha d'estar atent a un lletó de Burgos que es ven a 12,50 euros el quilo i que arriba al mercat cada dimecres. Avui està a un preu molt adequat si tenim en compte que cabrits i bens pujaran de preu quan s'acosti la Pasqua.

Web 3 www.mercatsbcn.cat

Horaris 3De dilluns a divendres: de 7.00 a 14.00 hores.

3Divendres, de 16.00 a 20.00 h. Dissabte: de 7.00 a 14.00 h.

Serveis 3Aparcament gratuït

Notícies relacionades

Menorca, 19 Bus: 40, 33, 43, 44 Metro: estació Sant

Martí (L2) Telèfon: 93 313 71 95