CONSTRUCCIÓ DE LA LÍNIA D'ALTA VELOCITAT

La Unesco no veu la Sagrada Família en perill per l'AVE

Descarta incloure el temple que va iniciar Gaudí a la llista de patrimoni amenaçat

La Sagrada Família amb les quatre torres catalogades a la dreta.

La Sagrada Família amb les quatre torres catalogades a la dreta. / JOSEP GARCÍA

2
Es llegeix en minuts

Els responsables del Comitè del Patrimoni Mundial de la Unesco que celebren aquests dies a Sevilla l’assemblea anual van decidir ahir no incloure a la llista de monuments en perill per la pròxima construcció del túnel de l’AVE al carrer de Mallorca les dues úniques parts de la Sagrada Família que són originals d’Antoni Gaudí i que van ser catalogades per l’organisme el 2005: la façana del Naixement (carrer de la Marina) i la Cripta (Provença). El comitè va acceptar d’aquesta manera l’informe presentat per la seva delegació espanyola sobre la seguretat de les obres i el traçat escollit.

El miler d’assistents a les reunions que des de la setmana passada celebra l’organisme internacional de l’ONU per a l’educació, la ciència i la cultura van examinar l’expedient sobre l’estat de conservació de les dues construccions modernistes de Gaudí amb vista a l’arribada a principis de l’any que ve de la tuneladora que excavarà la galeria del tren d’alta velocitat.

El document de caràcter tècnic presentat pel comitè espanyol de la Unesco ha estat elaborat sobre la base d’un informe de la direcció general de Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura i de les dades facilitades pel Ministeri de Foment, executor últim de les obres de l’AVE a través del gestor d’infraestructures Adif.

OPINIÓ D’EXPERTS / El text acceptat ahir a la tarda per la Unesco afirma que «no hi ha un traçat alternatiu» i que les mesures de prevenció i control proposades «són satisfactòries», segons va declarar Luis Lafuente, subdirector general de Patrimoni Històric que representa Espanya al comitè. Lafuente va afegir que l’Adif va remetre un complet informe tècnic amb el punt de vista d’enginyers, geòlegs, topògrafs i altres especialistes en obres subterrànies que considerava que el traçat pel carrer de Mallorca a més de 60 metres de distància de les construccions catalogades era «el més idoni».

L’associació conservacionista internacional de monuments Icomos, una oenagé que assessora la Unesco en aquesta matèria, va realitzar el 2007 un informe que alertava sobre la possible afectació de les obres al temple. En el document es demanava «un nou projecte amb estudis complexos i prolixos per mirar de minimitzar el risc i dissenyar noves mesures de protecció i seguretat». També es deia que era «recomanable elegir un altre traçat més allunyat del monument» i es recordava a les autoritats de l’Estat l’obligació d’intervenir-hi per «evitar possibles danys irreparables».

Notícies relacionades

Lafuente va recordar que, segons va informar Foment, aquestes recomanacions ja han estat incloses en el projecte del túnel de dues maneres. La primera, amb la construcció d’una gran pantalla subterrània de columnes de formigó de 240 metres de longitud per protegir la part nova del temple (la façana de la Glòria en construcció) que dóna al carrer de Mallorca.

I la segona, amb el desplegament d’una àmplia xarxa de sensors que permetran detectar qualsevol moviment del terreny durant les obres i també les vibracions que puguin afectar les construccions de tot el recorregut del túnel. Lafuente va dir que «els enginyers de Foment han donat arguments sòlids».