CINQUÈ ANIVERSARI DE LA TROBADA DE LES CULTURES QUE VA TRANSFORMAR UN BARRI

El Fòrum guanya veïns i opta per anar liquidant l'oci nocturn

Els espais a l'aire lliure de l'àrea del Besòs només tenen 16 activitats previstes de l'abril al setembre

L'arribada de més residents i els nous usos previstos liquiden les activitats molestes

El Fòrum de BCN.

El Fòrum de BCN.

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN
BARCELONA

El Fòrum del 2009 poc té a veure amb el del 2004. Llavors era un territori gairebé verge que, després de la trobada de les cultures, es va reciclar efímerament en espai ciutadà multiusos. Però avui en dia, els veïns tenen cada vegada més pes, els sons de l'oci ja sonen a sorolls i la zona no pot ser un contenidor on ubicar qualsevol esdeveniment de caire popular. La programació d'actes per a aquest any constata la retallada de les cites nocturnes, l'intent de propulsar les diürnes (lúdiques i familiars) i l'afany d'adaptar-se a un barri canviant, que al llarg dels últims mesos ha guanyat uns centenars de veïns i en uns cinc anys canviarà de fesomia i deixarà de ser terra de ningú.

Al marge de les trobades que acullen el Centre Internacional de Convencions de Barcelona i l'edifici Fòrum, els espais oberts del recinte segueixen, cinc anys després de la seva inauguració, buscant les seves pròpies senyes d'identitat. L'ajuntament va assajar la fórmula de l'oferta d'oci nocturn estable els estius del 2006 i 2007, i va tirar la tovallola el 2008 en vista de les queixes veïnals per les molèsties dels noctàmbuls, i del discret èxit de les propostes, minvades pel complicat accés en transport públic a la zona.

Des de l'any passat, el Fòrum va imposar horari límit i els actes nocturns estan en extinció. El regidor del districte de Sant Martí, Francesc Narváez, admet que l'experiència ha acabat demostrant que l'ús intensiu del Fòrum en horari nocturn "no era el més adequat" a la zona. Els pròxims anys dibuixaran una àrea Fòrum reinventada, on s'obriran pas el nou edifici de Telefónica, el vaixell hotel de luxe, el campus universitari, el nou zoo marí, el museu d'història natural i altres projectes, amb més pes residencial i diürn, i uns usos que no generin queixes ni polèmiques.

NOUS USOS

Mentrestant, en l'últim any s'han instal.lat nous residents, corresponents a tres grans promocions de vivendes, entre elles les de les cooperatives de CCOO i la UGT entre l'eix de la rambla de Prim, Llull i Sant Ramon de Penyafort i les promogudes per Urbis en aquesta última via, explica Narváez. La dinàmica residencial de la zona, lenta però sense pausa, ha fet variar els plantejaments inicials després del 2004.

Amb aquest afany conciliador, el calendari del 2009 és discret. Entre l'abril i el setembre hi ha programades 16 activitats populars, de les quals només sis són nocturnes o de tarda nit. "En l'actualitat hi ha moltes altres instal.lacions més adequades", indica Narváez. L'epicentre, en aquesta franja horària, és Montjuïc, per no generar molèsties veïnals i comptar amb espais tancats, tipus Palau Sant Jordi. L'anella olímpica és una altra àrea a potenciar.

CONSOLIDADES

Entre les cites consolidades al Fòrum figuren la Fira d'Abril, la festa universitària Telecogresca (ahir a la nit), el festival Primavera Sound (29 i 30 de maig, en horari de tarda nit), el festival Cruïlles i diversos actes de la Mercè, al setembre. Les novetats en horari de vespre o nocturn són el Carnacelona, un carnaval brasiler que se celebrarà el 3 i 4 de juliol i el festival Sonisphere, de música rock heavy, del 9 a l'11 de juliol. Només quatre actes poden superar el toc de queda per als concerts, a les 2.30 hores els caps de setmana.

Notícies relacionades

Entre els actes diürns, es consoliden actes com el Barcelona Extrems Esports (6 i 7 de juny), que l'any passat va passar la prova amb nota, i s'estrenen la Festa de la Bicicleta (13 i 14 de juny) i les X-Sessions d'esports urbans (skating, bicis i altres), els caps de setmana de juny a octubre en dates sense determinar.

Pel que fa a l'apartat d'oci a plena llum del dia figuren un regutzell de festes nacionals amb regust llatinoamericà: Colòmbia (2 d'agost), Perú (9 d'agost), Equador (16 d'agost) i Bo- lívia (23 d'agost).