EFECTES DE LA NOVA REGULACIÓ A L'EIXAMPLE DRET

La limitació comercial genera un 'boom' de tancaments al 'Chinatown'

Més de 30 locals de lloguer estan disponibles per la moratòria que prohibeix nous majoristes

En els últims sis mesos només s'han obert perruqueries, consultoris, oficines i restaurants

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

L'anomenatChinatownde l'Eixample segueix visible i arrelat però, per primera vegada en els últims anys, ha deixat de créixer. La moratòria per limitar les noves obertures que va entrar en vigor el 27 de març passat ha generat un paisatge nou als carrers del barri: proliferen els cartells d'"Es lloga" o "En tras- pàs" davant la impossibilitat d'incorporar noves botigues majoristes de roba i complements --les que més impulsava la comunitat xinesa-- i la falta d'expectatives que aquest nucli asiàtic segueixi creixent lliurement. Més de 30 locals estan disponibles a la zona i el volum de sol.licituds de llicències ha caigut en picat.

Els nous empresaris xinesos escullen altres zones que els resulten més còmodes i rendibles, com ara Montigalà, a Badalona. Allà disposen d'establiments més grans i de facilitats per a la descàrrega, a part de molts més compradors, entre els quals solen predominar venedors de mercats.

L'Associació de Veïns per a un Eixample Sostenible alaba la mesura imposada pel districte com a resposta a les seves queixes, davant l'expansió del comerç xinès a l'entorn de Trafalgar, que el febrer passat --segons un recompte d'aquest diari-- sumava unes 200 botigues. No obstant, tenen por que la moratòria d'un any finalitzi sense que estigui clar el nou pla especial per regular l'activitat comercial a la zona, que amb el nou curs polític s'ha quedat una mica endarrerit. El veïnat exigeix pluralitat en l'oferta, però no és clar que la prohibició actual generi la implantació de noves botigues.

"Ara volem saber què han pensat per al barri i com hi participarem els veïns", diu un portaveu veïnal.

De moment, les persianes abaixades cada vegada són més. I per partida doble. Els empresaris asiàtics que tanquen per marxar a zones més rendibles per als seus negocis majoristes configuren una cara de la moneda, mentre que l'altra correspon als autòctons, que abans aconseguien traspassar els seus locals a preus molt alts davant de la gran demanda xinesa, i que ara ho tenen més difícil. La limitació fa que només es puguin obrir negocis no saturats a la zona, i els interessats són pocs.

3.000 EUROS AL MES

Els preus de l'oferta de lloguer són dispars: 3.500 euros al mes per un local de 130 metres quadrats en planta i el mateix per una planta baixa al carrer de Bruc; 1.800, per un de 165 a Girona amb Casp; 1.585 euros per un altre de 80 metres a la Gran Via; 3.000 per un a Girona de 100 metres més 225 de semisoterrani... Però en les trucades realitzades per aquest diari només en una ocasió una agència immobiliària consultada va alertar directament de les limitacions en les noves obertures.

Fonts del districte asseguren que en els últims sis mesos només s'han sol.licitat llicències per obrir "oficines, consultoris, estudis professionals, perruqueries i centres de bellesa, garatges i restauració". En aquest període, les xifres de traspassos (que sí que permeten seguir amb l'activitat que hi hagi) han estat escasses.

Notícies relacionades

A tall d'exemple, el carrer de Trafalgar, on més ha proliferat elChinatownha rebut només tres sol.licituds de llicència en els últims sis mesos. Per contra, en el mateix període del 2006 en va sumar 22, 18 d'elles per a magatzems majoristes.

La regidora Assumpta Escarp es reunirà aquesta setmana amb els veïns. Assegura que el districte està actualment analitzant l'oferta comercial de la zona i les seves necessitats, per definir el futur pla, que confirmarà la prohibició de nous establiments majoristes.