Futur projecte

Un milió de metres cúbics d’aigua regenerada per lluitar contra la sequera

  • Les previsions apunten que el 2050 hi haurà un dèficit hídric d’aigua potable a la metròpolis si no es reutilitza aigua

Un milió de metres cúbics d’aigua regenerada per lluitar contra la sequera

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
EFE

Un projecte de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) permetrà regenerar un milió de metres cúbics d’aigua per proveir les poblacions de Sant Cugat, Cerdanyola i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i fer front a una possible sequera en el futur.

El projecte que portaran a terme l’AMB i l’ACA reutilitzarà l’aigua procedent de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR ERA) del riu Sec de Sabadell, que es destinarà a usos municipals, recreatius i industrials.

Futura sequera

El Pla Estratègic del Cicle Integral de l’Aigua (PECIA) del territori metropolità preveu que el 2050 hi haurà un dèficit hídric d’aigua potable a la metròpolis si no es reutilitza aigua.

Per això, des de les dues entitats s’han establert diverses línies de treball basades en aigua regenerada per disposar de més recursos, preservar reserves estratègiques, com l’aqüífer del delta del Llobregat, i evitar l’alliberament d’aigua dels embassaments.

Un dels projectes consisteix precisament en la captació d’aigua regenerada de l’EDAR-ERA del riu Sec de Sabadell, que actualment produeix més aigua regenerada de la que es necessita per mantenir el cabal ecològic del riu.

Objectiu: el milió de metres cúbics a l’any

L’objectiu és poder subministrar aquesta aigua als municipis metropolitans de Sant Cugat i Cerdanyola del Vallès, així com a la UAB. Es calcula que el volum d’aigua reutilitzada per a Sant Cugat, Cerdanyola i Bellaterra sigui d’aproximadament un milió de metres cúbics anuals, que equivalen al 10 per cent del consum total d’aigua potable a les zones citades.

L’AMB ha encarregat la redacció d’un projecte que estudiï els consums potencials i la seva tipologia, pla que finalitzarà el març del 2024 amb un pressupost de 261.360 euros.

Notícies relacionades

L’execució de l’obra està inclosa en la planificació de l’ACA per als pròxims sis anys i té un import aproximat de 5.160.000 euros.

L’ACA destinarà un total de 120 milions d’euros, durant aquest període, per a la construcció de noves estacions de regeneració d’aigua amb l’objectiu de duplicar la producció d’aquest recurs.