investigació judicial

El Barça hauria llençat a les escombraries els informes del fill de Negreira

  • El FC Barcelona va respondre a l’Agència Tributària i a la Policia Nacional que no localitzaven les anàlisis sobre els àrbitres

El Barça hauria llençat a les escombraries els informes del fill de Negreira

WEB PERSONAL

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El FC Barcelona podria haver llençat a les escombraries els informes sobre àrbitres elaborats per Javier Enríquez Romero, fill de qui va ser vicepresident del Comitè Tècnic Arbitral José María Enríquez Negreira, i pels quals l’entitat blaugrana va pagar quantitats milionàries. «Suposo que una vegada utilitzada la informació i jugat el partit, l’informe i el CD serien llençats a les escombraries, ja que creu que no hi havia un arxiu per a aquesta documentació,» va declarar davant la Policia Nacional Albert Soler, exdirector d’esports professionals del club, segons consta en el sumari a què ha accedit EL PERIÓDICO. Tant Soler com Óscar Grau, que va ocupar el càrrec de director executiu, van comparèixer davant els agents com a testimonis, però finalment van ser denunciats per la fiscalia.

Quan l’Agència Tributària va sol·licitar al FC Barcelona els documents o vídeos que acreditessin els serveis facturats per Enríquez Negreira i el seu fill, el club va respondre que no havien localitzat res. La resposta que va rebre la Policia Nacional va ser la mateixa i només es van remetre factures. «No consten els contractes ni altres documents que emparin les esmentades factures» amb les dues societats (Nilsad i Dasnil) que van cobrar fins a 7,3 milions d’euros entre el 2001 i el 2018, va expressar el club als agents. El Barça va apuntar llavors que els que podrien tenir mes dades eren Òscar Grau i Albert Soler.

Els únics dictàmens que figuren en la causa judicial sobre els àrbitres que havien de xiular partits, tant del Barça com del Reial Madrid, i els elaborats després dels partits, els va entregar el fill de l’exdirigent arbitral. Enríquez Romero, que no ha sigut denunciat per la fiscalia, va assegurar en la seva declaració a la policia que des del 2015 fins a mitjans del 2018 va estar fent aquests informes «per al disseny dels partits del primer i segon» equip del Barcelona. Va cobrar treballs a través de la societat Tresep, propietat del finat Josep Contreras, que va ser membre de la comissió delegada del Barça B. Enríquez Romero va assegurar que parlava amb Soler, un entrenador del Barça B i delegats del primer i el segon equip.

Dictàmens per a l’àrea esportiva

Soler sí que va reconèixer que va tenir relació amb Enríquez Romero, no amb el seu pare. Cada setmana li entregava una anàlisi dels àrbitres assignats per xiular el primer i segon equip, així com un CD amb imatges sobre jugades en què havia intervingut l’esmentat col·legiat. Ell enviava els treballs a l’àrea esportiva, «desconeixent qui era l’encarregat» de rebre’ls i on es guardaven, tot i que «suposa» que després dels partits es tiraven. Aquesta resposta explicaria que aquests dictàmens no hagin sigut entregats pel club ni a l’Agència Tributària ni a la Policia Nacional.

Notícies relacionades

L’exdirector executiu del Barça, Òscar Grau, va afirmar que fins al 2018 no va conèixer la relació del Barça amb les empreses que facturaven pels informes sobre els àrbitres, quan per motius «d’estalvi» es van revisar a fons els pressupostos i va sortir aquesta partida. Va ser llavors quan va contactar amb Albert Soler, que li va explicar que aquesta tasca es deixava des del 2005. Va ser el 2018 quan es va rescindir aquest servei. De l’entrega d’informes, va dir no saber-ne res.

L’exmànager de general de futbol de l’entitat, Pep Segura, també va manifestar en la seva declaració policial com a testimoni que desconeixia la relació del club amb les empreses d’Enríquez Negreira i l’existència d’aquests informes sobre els àrbitres, tot i que va precisar que «només una vegada», i no recorda si va ser l’expresident Josep Maria Bartomeu o Òscar Grau els que li van comentar i li van ensenyar una d’aquestes anàlisis.