INVESTIGACIÓ

L'Organització Nacional de Trasplantaments investiga el cas del fetge d'Abidal

L'ONT, en principi, descarta irregularitats, després de conèixer-se que un jutjat de Barcelona va arxivar la causa al no veure delicte

En unes gravacions policials, Rosell assenteix quan el seu interlocutor li diu que li van comprar un "fetge il·legal"

VIAJE A MONACO PARA SORTEO Y TROFEOS UEFA / © MIGUEL RUIZFCBARCELONA

VIAJE A MONACO PARA SORTEO Y TROFEOS UEFA
20180704-atlas-la-ont-investiga-el-trasplante-de-hgado-de-abidal

/

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Ángeles Vázquez

L’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) ha assegurat aquest dimecres que el trasplantament de fetge al secretari tècnic del Barça, Éric Abidal, quan era juzgador del club, es va fer d’acord amb la legislació vigent i seguint els protocols clínics habituals, encara que ha obert una investigació interna per "la gravetat dels fets denunciats" i "per una qüestió de transparència".

Aquests fets consisteixen que en les gravacions fetes a l’expresident del FC Barcelona Sandro Rosell, mentre era investigat per l’Audiència Nacional per un delicte de blanqueig de comissions cobrades juntament amb l’expresident de la Confederació Brasilera de Futbol, assentia al seu interlocutor quan aquest li deia: "A aquest paio li vam comprar un fetge il·legal" i "vam vendre que era del cosí, ¡que era del cosí! Li vam pagar dos anys del contracte, el que li quedava", segons va avançar 'El Confidencial'.

Al no ser competència de l’Audiència Nacional el delicte de tràfic il·legal d’òrgans ni estar relacionat amb els de blanqueig i organització criminal pels quals finalment Rosell ha sigut processat, la magistrada va enviar les gravacions als jutjats de Barcelona fa més d’un any, coincidint amb l’ingrés a la presó de l’expresident blaugrana.

Arxiu penal

Les actuacions li van correspondre al Jutjat d’Instrucció número 28 de Barcelona, que, amb l’informe favorable del fiscal, va arxivar fa dos mesos la investigació oberta després de practicar una sèrie de diligències que no van permetre definir ni l’il·lícit penal ni el presumpte autor. Una va consistir en una comissió rogatòria a França (on residia el donant del fetge), país en què aquest tipus d’actuacions no són delicte. 

Malgrat l’arxiu, l’ONT ha decidit obrir una investigació, informa Beatriz Pérez. Segons la seva directora, Beatriz Domínguez-Gil, l’organisme ha tingut "intents frustrats" de tràfic il·legal d’òrgans però mai consumats, ja que el sistema de trasplantaments espanyol és "absolutament garantista per evitar la consumació del delicte". "Aquest és un dels sistemes més rigorosos del món, però no significa que no puguin haver-hi casos de tràfic il·legal. Tot i que seria absolutament excepcional", conclou.

Notícies relacionades

El director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, ha explicat, per la seva part, que el trasplantament de fetge a Abidal va complir el protocol legal, que inclou una declaració del donant i del receptor davant del jutge que no hi va haver diners en la donació. La Conselleria de Sanitat ha remarcat que "tots els centres de la xarxa sanitària de Catalunya segueixen sempre estrictament i escrupolosament els protocols clínics i la legislació". El departament està recopilant tota la informació. 

El futbolista ho nega

La Fundació Éric Abidal, en el seu nom i en la del mateix futbolista, ha informat que "tot el procés relatiu" al trasplantament de fetge fet a l’exjugador el 2012, després de recaure del càncer que va tenir un any abans, "es va adequar als procediments i protocols establerts". Mitjançant un comunicat, l’entitatdesmenteix "categòricament"les informacions difoses sobre irregularitats en el tractament de la seva malaltia. La fundació "lamenta que es posi en dubte l’honorabilitat de tots els implicats en el procés, a qui Eric Abidal els professa una gran admiració i un enorme agraïment, en especial al donant, el seu cosí Gerard". Des del FC Barcelona i des de l’hospital en què es va fer l’operació també s’ha negat qualsevol irregularitat.