Coutinho, angoixat

El centrecampista brasiler viu concentrat al seu país amb la seva selecció el desenllaç del culebró del seu fitxatge pel Barça

zentauroepp39859866 brazil s team player philippe coutinho takes part in a train170830213706

zentauroepp39859866 brazil s team player philippe coutinho takes part in a train170830213706 / NELSON ALMEIDA

2
Es llegeix en minuts
Joaquim Piera / Porto Alegre

El Brasil presumeix de tenir les millors telenovel·les del món. La incansable factoria que nodreix l''star system' local fastigueja amb setmanes de tebior fins que, en l'últim capítol, la trama accelera vertiginosament per regalar un final acolorit, adornat generosament amb pirotècnia. És, exactament, el que està passant amb Philippe Coutinho, el culebró blaugrana de l'estiu 2017.

El Liverpool, suposadament, esperarà fins a l'últim minut (el mercat es tanca avui per a la Premier i demà per a la Lliga) per consentir de mala gana el traspàs més valuós de la història del Barça, que pujarà als 150 milions d'euros.

Coutinho està amb la 'Seleçao' a Porto Alegre, possiblement angoixat davant un desenllaç incert. I a la terra de Ronaldinho Gaúcho comença a fer de Neymar Jr., almenys pel que fa a monopolitzar flaixos i objectius.  

Marca global

La marca Barça encara és referent global, per més que el club poc o gens hagi fet aquest estiu per preservar-la. I l'interès blaugrana per un nou candidat a engrossir l'estirp brasilera de cracs ha sacsejat una concentració insípida de la 'canarinha'. Amb el passaport segellat per a Rússia 2018, Tite, el tècnic miracle del Brasil, s'ha pres els partits contra l'Equador, d'aquesta pròxima matinada, i Colòmbia, dimarts a Barranquilla, com a oportunitats per provar coses.

El Brasil ha tingut un efecte terapèutic i revigoritzador per a Coutinho, que feia dues setmanes que estava enfadat i en rebel·lia a Liverpool. A les primeres de canvi, la CBF, equidistant en el conflicte Liverpool-Barça, ja va informar que el jugador no presentava "cap problema mèdic".

I observant com Philippe s'ha exercitat, no cal ser gire perspicaç per entendre que les suposades molèsties lumbars que li van impedir participar dels cinc primers partits oficials del conjunt de Jürgen Klopp, en realitat, emmascarava una plantada.

Evitar embolics

Coutinho va començar la setmana amb aspecte melancòlic, confessant-se amb el ja blaugrana Paulinho, i refugiant-se en el paternalisme condescendent de Tite. El vestidor ha fet pinya. "Tots els jugadors tenen un pla de carrera i s'ha de respectar les decisions que prenen", va dir Alisson, intocable baixos pals.

I Philippe va ser recuperant sensacions. "Alguna cosa ha passat perquè torna a estar rialler", se'n va adonar el català Jordi Bordalba, càmera de la TV Globo. S'ha entrenat al màxim. No obstant, no jugarà contra l'Equador. És una decisió política de la CBF que no vol embolics, hores abans que es tanqui el mercat europeu.

Amb el Brasil, per no ficar-se en el territori de Neymar, Tite va exiliar Phil a la punta dreta, on ha firmat actuacions portentoses. La seva posició, aquesta vegada, l'ocuparà Willian, del Chelsea. Dimarts a Barranquilla, el carioca tornarà a l'11 de gala. Per llavors, ja coneixerà quin serà el seu equip fins al Mundial 2018.

Defugir l'exposició mediàtica

Notícies relacionades

Coutinho passarà amb els seus el desenllaç del seu futur. La seva dona, Aine, amb la seva filla Maria, es desplaçarà avui fins a Porto Alegre, així com el seu pare, José Carlos; la seva mare, Esmeraldina, i els seus dos germans (fonamentals en el seu desenvolupament personal i professional), Leandro i Cristian. Tots ells han estat a Liverpool quan Philippe va demanar el 'transfer request' i va plantar cara a Jürgen Klopp, reclamant que li obrís la porta de sortida.

Defugint de qualsevol exposició mediàtica que exacerbi els executius de Fenway Sports Group, el conglomerat 'yankee' que controla el Liverpool, els Coutinho compartiran reclosos l'angoixa de finalitzar unes negociacions complexes en què cap dels involucrats pot descartar que no hi hagi algun sobresalt final fora de guió.