Les claus de Johan Cruyff

Mourinho no mira mai al planter

¿A algú li estranya que Mourinho demani fitxar a l'hivern i passi del planter? A mi no. És la seva filosofia. És fidel al seu propi estil.

José Mourinho dóna instruccions a l’equip, davant de Benzema, en el partit d’ahir del Madrid a Almeria.

José Mourinho dóna instruccions a l’equip, davant de Benzema, en el partit d’ahir del Madrid a Almeria. / AP / SERGIO TORRES

4
Es llegeix en minuts
Johan Cruyff

Desconec si el Reial Madrid guanyarà poc, molt o res, però sí que sé una cosa: el seu entrenador vol guanyar alguna cosa. Com sigui. Perquè l'han portat per a això. Perquè li va el seu prestigi. Per això demana. Si no li porten la seva última petició -i no és nova, tot al contrari- sempre podrà dir, recordar, escudar-se en una decisió de club per explicar que li faltava una peça per arrodonir la seva feina.

¿Sorprèn tanta insistència per la seva part? Tot al contrari. Ell, millor que ningú, pot veure el que té i el que li falta. I si ja volia un altre davanter quan teniaHiguaíniBenzemaper a la plaça del 9, és coherent que el seu discurs en aquest sentit no s'hagi desviat gens ni mica. El temps estimat de baixa de l'argentí fins i tot l'ha reforçat en aquest sentit. Demana perquè així ho considera necessari i perquè s'ha acostumat a treballar així. Al Chelsea i a l'Inter. Dos clubs que van invertir molt i van agafar un munt de gent. Més jugadors fins i tot dels que va arribar a necessitar. Això, unit al seu talent com a tècnic, va redundar en dos equips molt ben fets, a l'estil Mou, tant a Anglaterra com a Itàlia. Res de plantilles curtes. Llargues, i si s'ha de fitxar més amb la temporada iniciada, es fitxa.

Mirar al planter

Si ha treballat així i li ha anat molt més bé que malament, és normal que vulgui seguir per aquesta línia. És a això al que s'ha/l'han acostumat, no a mirar al planter. Si el seu mercat ja no és aquest, perquè no ho ha estat mai, és lògic que ara ni s'ho plantegi. Si el seu manual de treball ja no preveu la possibilitat de fer pujar els joves per anar-los foguejant a mitjà i llarg termini, encara menys en farà pujar un per a una urgència. Si no li serveixen per participar, encara menys per decidir.

Per aquest camí tornem a l'antiga discussió de si el futbol base del Madrid és bo o dolent. O si a l'extrem contrari, el del Barça és millor simplement perquè sí. Aquí la diferència resideix en l'entrenador del primer equip.

El futbol base d'un club és bo si el primer entrenador el fa servir i dolent si no l'utilitza. Així de simple. El futbol base del Barça és meravellós, sí. Quan demà arribi un tècnic que el miri amb recel, que no hi cregui, passarà de meravellós a dolent. I el del Madrid és impossible que sigui dolent. Només s'ha de veure la xifra de futbolistes que han passat pel planter blanc que formen part d'equips de Primera i Segona. Per a sorpresa de molts, superior, fins i tot, als del planter de can Barça.

No hi ha futbol base bo o dolent, a Barcelona o Madrid, sinó tècnics del primer equip que hi creuen o que no hi creuen. El Barça ha tingut dos entrenadors els últims anys,RijkaardiGuardiola.En el mateix temps (set temporades) el Madrid ha tingut 10 tècnics. Les obligacions, d'entrada, són exactament les mateixes al Camp Nou que al Bernabéu: títols. Els mètodes de treball per arribar-hi, diametralment diferents, començant pel tracte i l'ús dels propis planters. El del Barça, avui fa una setmana, a la cúspide del món.

La Pilota d'Or

El premi de la Pilota d'Or ha suscitat controvèrsia. Ben lògic. És el que té nominar-ne tres i que només hi hagi guardó per a un. És el que té donar un premi individual en un esport d'equip. Cadascú tenia el seu favorit. Jo, també:Xavi.I arguments per donar el premi a qualsevol d'ells. L'embolic s'entén pels criteris a seguir a l'hora de votar i per qui vota. Ningú pot discutir queMessiés el millor. I el més espectacular. El que falla són els criteris de l'elecció. Si primen els títols, és un contrasentit. El tècnic que més va guanyar es va emportar el guardó (Mourinho). El jugador que més va guanyar, no va entrar ni entre els tres finalistes (Sneijder). Guanyes cinc títols amb el teu club, arribes a una final del Mundial, acabes com a màxim golejador del torneig (empatat ambForlán, Villa i Müller) i ni tan sols ets finalista. O sí, primer entre els periodistes i fora del podi entre seleccionadors i capitans.

On uns primen títols altres premien altres valors igual o més importants, com el segell que un jugador pot imprimir a l'equip. I la gran majoria, l'explosivitat del millor ju-

gador.

Notícies relacionades

Un nou premi

Davant d'aquesta dispersió de criteris i votants,Platinija ha avançat que la UEFA crearà el seu premi al millor jugador de l'any. És a dir, que hi haurà una cosa que no comptarà, precisament el que ha suscitat més controvèrsia: el pes del Mundial (FIFA). I fins i tot amb aquest filtre, ¿a qui l'hi donarien aquest 2010:Messi oSneijder?