Seguretat ciutadana

Querella contra un regidor de Badalona per «amagar» expedients a policies

  • Sorribas ha indicat que no ha rebut cap notificació oficial i que no es pronunciarà fins que hagi pogut analitzar el document

Querella contra un regidor de Badalona per «amagar» expedients a policies

Ayuntamiento de Badalona

3
Es llegeix en minuts
EFE

El Sindicat de Comandaments de les Policies Locals de Catalunya (Sicpol) s’ha querellat contra el regidor de Recursos Humans de Badalona (Barcelonès) per «amagar» 15 expedients d’informació reservada a agents de la policia local i per inacció davant d’una «vaga encoberta» al cos.

En la querella, a la qual ha tingut accés Efe, el sindicat de comandaments atribueix al cinquè tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda i Recursos Humans de l’Ajuntament de Badalona, Manel Sorribas, els delictes d’infidelitat en la custòdia de documents, omissió del deure de perseguir delictes i frau a la Seguretat Social.

L’Ajuntament de Badalona ha rebutjat valorar la interposició d’aquesta querella, mentre que Sorribas ha indicat a Efe que no ha rebut cap notificació oficial i que no es pronunciarà fins que hagi pogut analitzar el document.

El Sicpol remarca en l’escrit que la Guàrdia Urbana de Badalona ha efectuat un total de 17 procediments d’investigació interna des del 2020 per accions que podrien ser constitutives d’infraccions disciplinàries greus o molt greus i fins i tot delictives per part d’alguns agents del cos i que, una vegada finalitzats, els expedients van ser traspassats al màxim responsable de Recursos Humans, que només va obrir dos expedients disciplinaris, dels quals un ha prescrit.

Segons la querella, interposada als jutjats de Badalona, on està pendent de repartiment, el regidor, «amb ple coneixement i amb voluntat de fer-ho», ha «ocultat» i «amagat» els altres 15 procediments d’informació reservada, la resolució dels quals era competència seva.

De fet, en alguns dels expedients que es van fer arribar al cinquè tinent d’alcalde s’hi advertia de la necessitat de donar-ne compte del contingut a l’autoritat judicial, en vista de la possibilitat que es tractés d’un fet delictiu.

Expedients

Segons la querella, malgrat que els comandaments de la Urbana de Badalona van sol·licitar que es donés l’«impuls necessari» a aquests procediments, l’àrea de Recursos Humans dirigida pel querellat no va adoptar les «mesures necessàries».

Dels 17 procediments d’informació reservada, només consta que el querellat incoés en dos casos els corresponents expedients disciplinaris, un a un agent que presumptament va perdre l’arma reglamentària en un cine i ho va amagar als superiors.

L’altre expedient ha caducat perquè ha excedit el termini legal de sis mesos per tramitar-lo, per causes «totalment» alienes a l’instructor i sí «directament imputables» a la «inacció injustificada» del departament de Recursos Humans, segons la querella.

Dels altres 15 procediments d’informació reservada no se n’ha derivat per part el querellat l’obertura de cap expedient disciplinari, «amb el risc de prescripció» de les infraccions suposadament comeses pels agents, algunes presumptament de naturalesa penal, segons la querella.

Paral·lelament, el Sicpol també defensa que el querellat no ha activat «cap mena de gestions» per investigar una suposada «vaga encoberta» per part d’alguns agents de la policia local de Badalona, malgrat que «podia tenir prou indicis» que algunes de les seves conductes podien ser constitutives de delicte.

La «vaga encoberta»

En concret, durant el novembre del 2022, gairebé el 40% de la plantilla va demanar la baixa laboral, en un cas en el qual, segons la querella, hi ha «prou indicis» que apunten a una «possible vaga encoberta» que, a banda dels «perjudicis causats a la seguretat pública», podria suposar un delicte contra la Seguretat Social.

De fet, el departament d’Alcaldia de Badalona va acordar obrir una investigació interna per determinar les possibles responsabilitats disciplinàries o fins i tot penals, després que el 10 de novembre del 2022 es van presentar de cop a la policia local 70 baixes mèdiques per indisposició, cosa que s’ha anat reiterant de manera periòdica posteriorment.

Segons la querella, l’impacte d’aquestes baixes en una plantilla de 234 membres va motivar que, a causa de la falta d’efectius, s’hagués de contractar per via d’urgència un servei de seguretat privada per efectuar determinats serveis i que durant uns quants dies s’hagi hagut de derivar la pràctica totalitat dels requeriments als Mossos d’Esquadra.

Notícies relacionades

El Sicpol remarca que en la resolució que va acordar la contractació excepcional per emergència d’un servei de vigilància a tres edificis municipals –entre ells la seu del consistori–, se n’acordava traslladar a Recursos Humans tota la informació perquè pogués obrir una informació reservada per comprovar els fets, tot i que no consta que ho hagi fet.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona