Hackity App: la faceta presencial, una peça clau per a l'èxit d'una aplicació

Es tracta d'una plataforma de participació ciutadana on els veïns aporten idees, solucions i informen de problemes de l'espai públic

20160419 hackity

20160419 hackity

1
Es llegeix en minuts
APPS4CITIZENS

Sense activitats presencials correlat 'offline', les eines tecnològiques que pretenen canalitzar la participació ciutadana perden gran part de la seva essència.

Per això resulten suggerents els tallers realitzats des de Medialab-Prado, en què es convida la comunitat a repensar el disseny de l'espai públic de cara a solucionar problemes socials.

“No ens sembla que tingui sentit asseure'ns i prototipar un banc: obrir un Autocad, muntar l'estructura, buscar els materials, veure si funciona ergonòmicament, si és sostenible... Tots aquests requisits de disseny són interessants, però n'hi ha un d'anterior que és com la gent vol fer servir aquest banc i per a què el necessita”.

 HACKITY APP

Així ho explica Eusebio Reyero, CEO de Hackity App, l'aposta tecnològica que ve a complementar el treball que es fa des del laboratori ciutadà de Madrid.

Es tracta d'una 'webapp' que funciona com a plataforma per a la participació ciutadana, on els veïns poden aportar ideessolucions informar de problemes i desperfectes de l'espai urbà. Només necessiten pujar una fotografia i descriure la solució o el problema. Al seu torn, els ciutadans i els col·lectius poden comentar i recolzar les propostes d'altres, incentivant l'Administració a posar-ho en marxa.  

De manera similar, travessant l'Atlàntic, s'està actuant des del municipi de Vicente López, Argentina. apps4citizens va estar amb Luis Parodisubsecretari de Participació Ciutadana i Transparència, que va explicar com funcionen els Fòrums Veïnals.

“Són espais de participació ciutadana en què els veïns decideixen en què es volen gastar part del pressupost municipal. En l'actualitat l'11,11% del total (aproximadament tres milions de dòlars) està subjecte a la decisió dels ciutadans, que es reuneixen a principis d'any per expressar les seves propostes per al barri”. 

Amb els funcionaris, elaboren els projectes, que en cas de ser factibles, seran després sotmesos a la votació dels veïns. “Els més votats s'executen durant l'any següent”, explica Parodi, que afegeix que moltes vegades els reclams ciutadans transcendeixen el pressupost participatiu i es transformen en polítiques públiques.

Notícies relacionades

És interessant pensar com una aplicació com Hackity App pot potenciar el treball que s'està fent des del municipi, actuant com a facilitadora de mecanismes que existeixen i funcionen presencialment.

Si vols conèixer aquesta o alguna de les aplicacions d'Activisme i Participació Ciutadana, pots fer-ho participant-hi com a expert de l'appteca d'apps4citizens, una plataforma que té com a objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.