APPSCITIZENS

Una 'app' per als republicans dels EUA: ¿On puc portar la meva gorra trumpista?

apps1

apps1

2
Es llegeix en minuts
Xavier Peytibi

Era dijous, 21 de juny del 2018. Fosquejava i Sarah Huckabee Sanders, la portaveu del Govern dels EUA, es disposava a sopar juntament amb el seu marit i uns amics en un petit restaurant de Lexington, Virgínia. Ocupaven una taula de vuit, de les vint-i-quatre places disponibles. La reserva no estava al seu nom, però els cambrers la van reconèixer ràpidament. Van trucar a Stephanie Wilkinson –la seva gerent– per saber què fer, mentre servien un aperitiu de formatge als comensals i preparaven el primer plat.

La gerent va parlar amb els seus cambrers sobre si se sentien còmodes o no amb la presència de la portaveu. No ho van dubtar i van dir que no, que seria millor que la fes fora del local. Wilkinson va sortir al menjador i va demanar a la portaveu que sortís un moment al pati. Allà li va demanar que se n’anés, ja que els cambrers no estaven d’acord amb les seves polítiques per alshomosexuals  i moltes altres accions del Govern de Trump.

L’endemà, Sarah Huckabee Sanders ho explicava a Twitter, generant una onada d’insults i d’atacs reputacionales contra no només aquest restaurant, sinó contra tots els que es deien de forma semblant. Uns dies després, el mateix Trump tuitejava contra ells, pujant de nou el nivell de les crítiques.

Aquest «atac a la llibertat política» va donar la idea a Scott Wallace de crear una 'app' perquè els republicans es poguessin sentir «segurs» a l’anar a qualsevol local, sabent que ningú els tractaria malament, fins i tot que podrien portar la ja icònica gorra amb l’emblema «Make america great again» que va fer famós Trump.

63red Safe evita aquests problemes. De fet, hi ha altres persones que han viscut situacions similars en locals públics. L’últim va ser Dion Cini, a començaments d’aquest mes de març, expulsat d’un bar de Nova York per portar la gorra. L’objectiu de l’'app' és que no els torni a passar, ni a ells ni a ningú que vulgui exercir el seu dret a portar símbols republicans o trumpistes.

Aquesta aplicació, «copiant» de manera bàsica Yelp, serveix, en principi, per indicar locals on no es té en compte la política ni la ideologia, a l’hora de servir-te. No obstant, i com indica el mateix fundador, està pensada específicament per als conservadors.

Notícies relacionades

En un moment en què cada vegada hi ha més polarització política, Wallace ha entès que hi ha un públic potencialment interessat en aquestes iniciatives. Persones que es reconeixen com a seguidors de Trump i que se senten bé estant al costat d’altres seguidors seus, generant una comunitat. Es tracta més d’això que de sentir-se insultats. Sigui com sigui, funciona i l’'app' ha tingut èxit. Fins i tot Sarah Huckabee Sanders se l’ha descarregat ja per a pròxims sopars familiars.

L’aplicació 63red ha sigut arxivada en la categoria Activisme polític i social  del’appteca  d’apps4citizens. Apps4citizens és una plataforma que té per objectiu promoure l’ús de les aplicacions com un instrument tecnològic al servei de la ciutadania a través del compromís social col·lectiu. Si vols conèixer-ne més sobre el projecte, entra a la nostra web i segueix els nostres comptes de Twitter i Facebook.